Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti ovaca
  • 12.11.2017. 09:00

Metiljavost ovaca - parazitarna bolest

Metiljavost ovaca je bolest koja ima dva tijeka, a na dva načina je moguće i preventivno djelovanje.

Foto: Vedran Stapić
  • 11.965
  • 168
  • 0

Jedna od najraširenijih parazitarnih bolesti kod preživača je metiljavost koja pogađa i ovce. Bolest pravi velike štete, a uzročnici su veliki i mali metilj.

Kako se životinje zaraze?

Najugroženije su životinje koje se napasaju na vlažnim i močvarnim pašnjacima, piju zagađenu vodu, jedu sijeno koje nije dovoljno suho. Metilj, unesen u organizam, smješta se u žučne kanale i utječe na funkcioniranje jetre.

Metilj ovdje polaže jaja, a ona izmetom dospijevaju u vodu. Za osam do 30 dana formira se zametak, a njegov domaćin postaje barski puž. U njemu se razvijaju ličinke, koje, kada ga napuste, postaju metilji s repićem - cerkarije u vodi i kao metacerkarije na travi. Nakon napasanja, za dva mjeseca, u organizmu životinje razvija se zreli metilj.

Dva tijeka bolesti

Razlikuju se akutni tijek bolesti (nagli, brzi, kraći, od četiri do šest tjedana) i kronični tijek bolesti (lagani, duži, traje više od šest tjedana).

Akutni tijek je rjeđi, ali su znaci bolesti uočljiviji. Ovca prestaje jesti, preživati, dobiva proljev, naglo mršavi, vuna je neuredna, a temperatura tijela je do 42oC. Životinja najčešće ugine, jer joj je jetra veoma oštećena.

Kronični oblik ćete prepoznati po promjenjivom apetitu, temperaturi u granici normale, neurednoj vuni i ispadanju čuperaka, crijevnim upalama s jakim proljevom. Ispod donje vilice uočava se otok veličine kokošjeg jajeta, a u trbuhu se nakuplja voda. Životinja postepeno slabi, a mliječnost se smanjuje čak i do 20%.

Preventivna zaštita od metiljavosti

Preventivna zaštita također ima dva pravca. Jedan je redovno tretiranje ovaca i janjadi odgovarajućim antihelminticima (vermintan, faskovermi drugi), dva puta godišnje: listopad - studeni i na proljeće, prije početka paše.

Drugi pravac preventive je suzbijanje barskog puža. Ono se postiže melioracijom, isušivanjem pašnjaka i tretiranjem bara određenim preparatima.

"Travu sa sumnjivih pašnjaka dobro osušiti i osušeno sijeno davati poslije šest mjeseci. Stoku ne treba napajati na zaraženim pojilima. Kod oboljelih životinja, osim tretiranja antihelminticima, zbog pojave proljeva treba dati sredstvo koje ga zaustavlja, a po preporuci veterinara. Da bi se životinje što prije oporavile, potrebno im je davati kvalitetnu hranu, vitamine i minerale. Neophodno je prije upotrebe lijekova konzultirati veterinara, koji određuje lijek i dozu i pridržavati se uputstava za upotrebu", savjetuje Srđan Zafirović.

Foto: Vedran Stapić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.