Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 23.08.2018. 16:30

Mario Mužinić: Cijena svinja varira, ali kad se sve zbroji i oduzme, može se pristojno živjeti

Može se živjeti na manjim gospodarstvima. To je kao i u svakom poslu. Ako volite ono što radite, ako ne odustajete na prvoj prepreci, uspjeh dođe. Ne može se obogatiti, ali se može sasvim pristojno živjeti, zaključuje Mario Mužinić.

Foto: Dražen Lukinović
  • 2.846
  • 263
  • 2

Mario i Kristina Mužinić, mladi i vrijedni ljudi koji su zadovoljni onim što rade i od čega žive, vlasnici su manjeg poljoprivrednog gospodarstva u selu Rašćani u općini Sveti Ivan Žabno. Mjestu u kojem je sve manje poljoprivrednih gospodarstava, kao i u većem dijelu zemlje. Ipak, baš poput Mužinića, ima i onih koji ne gledaju u pravcu nekih drugih država, onih koji vjeruju da svojim trudom i radom mogu osigurati pristojan život za svoju obitelj.

"Moje poljoprivredno gospodarstvo se bavi svinjogojstvom već desetak godina, a stočnu hranu proizvodimo na svojih 10-ak hektara zemlje. Tu živimo supruga i ja s našim kćerkicama te moj otac Zdravko koji je u mirovini", priča Mario otkrivajući da trenutno imaju 28 krmača, a sve su pasmine landras. Kod osjemenjivanja kombiniraju pasmine Durok i Pietren. To ovisi od krmače do krmače. Kroz rad, dodaje, znaju kojoj bolje odgovara koje sjeme.

Zasad ne drže tovljenike već su se trenutno opredijelili za rasplodne krmače i prodaju odojke koji su za daljni tov. "Kupci su prepoznali kvalitetu odojaka koji dolaze iz naše proizvodnje i tu nemamo problema. Jedino je problem što nikad ne znate kakva će biti cijena, ona varira pa ne možete unaprijed znati koliko će vam uprihoditi koje leglo. Ipak, kad se sve zbroji i oduzme može se pristojno živjeti", naglašava. 

Kada je u pitanju mehanizacija, imaju dva traktora i sve priključke potrebne za obradu zemlje osim kombajna. "Trudimo se strojeve održavati i kako skupimo novac tako i obnavljamo i mijenjamo strojeve za novije. Kod rada na polju pomaže mi i otac pa stignemo na vrijeme i sve obaviti", dodaje. 

U budućnosti im je plan povećati proizvodnju, nabaviti još neke strojeve. Prate natječaje i na one za koje smatraju da bi mogli proći će aplicirati. To bi ima, smatra, uvelike olakšalo rad i bavljenje ovim poslom.

"Može se živjeti na manjim gospodarstvima. To je kao i u svakom poslu, ako volite ono što radite. Ako ne odustajete na prvoj prepreci, uspjeh dođe. Ne može se obogatiti, ali se može sasvim pristojno živjeti", zaključuje Mario Mužinić.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Mario Mužinić Kristina Mužinić Rašćani Svinje Landras


Autor

Dražen Lukinović

Više [+]

Dražen je umirovljeni djelatnik MUP-a, aktivan u društvenom životu lokalne zajednice i surađuje s više lokalnih portala i pisanih medija.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer