Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene mlijeka
  • 28.03.2022. 13:30
  • Brodsko-posavska, Sikirevci

Marinko Živić: 50 posto od cijene mlijeka u trgovini treba pripadati proizvođačima

Dok je država ulagala u farme muznih krava, mljekarska je industrija svojim otkupnim cijenama sve uništila, kazao je stočar Marinko Živić za Slavonskobrodsku televiziju.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.340
  • 534
  • 0

"Kravi treba 10 kilograma smjese koja košta 5 kn/kg da proizvede 20 litara mlijeka. Znači, ako danas pojede 50 kuna, a za 20 litara mi dobijemo isto toliko plus još silaža, gorivo i struja mi smo u debelom minusu, a rad da ni ne spominjem", izjavio je stočar Marinko Živić za Slavonskobrodsku televiziju.

Iako rade 365 dana u godini uz trenutnu otkupnu cijenu uzgajivačima muznih krava sav trud pada u vodu. "One su toliko niske da gubimo volju i strpljenje, jednostavno ne možemo dalje", tvrdi Živić.

Naime, on za mlijeko dobije 2,5 kune, a uz sve veće troškove, kaže, teško je poslovati. Iako su određeni otkupljivači najavili povećanje cijena on ističe da ako se to i ostvari za mnoge je proizvođače već kasno. "Oni to minimalno povećanje razvlače na pet mjeseci. Nama su cijene gnojiva i repromaterijala porasle u startu", napomenuo je.

Traže stare parametre

Kako kaže, otkupljivači daju 50 lipa više u roku od pet mjeseci, to znači 10 lipa mjesečno. Dakle, oni svejedno moraju proizvoditi u minusu, a to velik broj farmi neće izdržati. Međutim, njegovu još uvijek na nogama drži tov i činjenica da hranu za stoku sami proizvode.

Prema riječima Živića, proizvođačima mlijeka bi trebalo pripadati 50 posto od cijene u trgovini. "Mi samo tražimo stare parametre. Kada je cijena 2,5 kn onda ono u trgovini treba koštati 5 kn, a 3 onda je na policama 6 kn", napomenuo je rekavši da mljekare enormno zarađuju na njima.

Primjerice kaže da za mlijeko oni dobiju 250.000 kuna, no mljekare iz njega izvade masnoću i bjelančevine, što znači da ga prodaju za čak 900.000 kuna.

Država i stočari ulagali, a otkupljivači uništili?

Neke zemlje poput susjedne Mađarske su, napominje, imale lošiji stočni fond od nas, a sada proizvode višak mlijeka. Primjerice, Austrija svoj mliječni sektor bazira na malim gospodarstvima s 20 do 40 krava. "To je ispravno. Jedno selo od 2.000 stanovnika ima 500 krava koje drži 70 proizvođača. Ako netko od njih odustane njegov stočni fond preuzima onaj drugi i proizvodnja ide dalje", naglasio je ovaj stočar.

Međutim, kod nas ako netko izgradi farmu od 500 krava i odustane to više nitko neće nastaviti. Dodao je i činjenicu da je država poticala gradnju farmi te da su u to uložene velike svote novca. No, mljekarska industrija je sa svojim niskim otkupnim cijenama sve uništila. "Čiji je to propust?", pita se ovaj stočar rekavši da kada čovjek dođe u ovakvu situaciju da ne može dalje treba podvući crtu i reći: "Sada je bilo dosta".

Što je sve rekao pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:


Tagovi

Marinko Živić Mlijeko Cijene mlijeka Otkupljivači


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo