Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TSE
  • 11.12.2016. 12:00

Manji broj slučajeva kravljeg ludila u 2015.

EFSA: niska incidencija TSE u EU!

Foto: pixabay.com, Pexels
  • 1.274
  • 135
  • 0

EFSA je objavila prvo zbirno izvješće monitoringa transmisivnih spongiformnih encefalopatija (TSE) koje obuhvaća podatke o pojavnosti goveđe spongiformne encefalopatije (GSE) u goveda i grebeža u ovaca i koza (dvije bolesti koje se ubrajaju u TSE) za 2015. godinu, prikupljene u svim državama članicama EU, Islandu, Norveškoj i Švicarskoj. Do sada je izvješća o TSE-u sastavljala Europska komisija.

TSE je skupina bolesti koje djeluju na mozak i živčani sustav životinja i ljudi. Osim u slučaju klasične GSE, nema znanstvenih dokaza da se drugi oblici TSE mogu prenijeti na ljude.

Niti jedan slučaj GSE u prehrambenom lancu

U zemljama članicama EU otkriven je manji broj slučajeva GSE u goveda, no niti jedan nije ušao u prehrambeni lanac. Prijavljeno je pet slučajeva GSE u goveda od 1,4 milijuna ukupno testiranih životinja u EU, 641 slučaj grebeža u ovaca (319.638 testiranih životinja) i 1.052 u koza (135.857 testiranih).

Izvješće u cijelosti pogledajte na web stranici EFSA-e.

Situacija u RH u 2015. godini

U RH je na GSE testirano ukupno 29 445 goveda i svi rezultati su bili negativni. Aktivnim monitoringom populacije odraslih goveda starijih od dvije godine testirano je 7.343 životinja iz skupine rizičnih goveda kojoj pripadaju:

  • goveda koja nisu zaklana za ljudsku prehranu (uginula stoka), nego su uginula ili usmrćena na gospodarstvu (osim goveda usmrćenih u okviru suzbijanja epidemije odnosno iskorjenjivanja bolesti) te uginula ili usmrćena tijekom prijevoza ili u klaonici,
  • koja su zaklana iz nužde odnosno upućena na prisilno (hitno) klanje od strane veterinara nakon nesreće ili zbog ozbiljnih fizioloških ili funkcionalnih poremećaja, uključujući poremećaje središnjeg živčanog sustava,
  • koja, pri ante mortem pregledu, pokazuju kliničke znakove zarazne bolesti ili znakove na temelju kojih se može posumnjati da su zaražene ili pokazuju fiziološke ili funkcionalne poremećaje, uključujući poremećaje središnjeg živčanog sustava,

22.100 zdravih životinja namijenjenih redovnom klanju i dvije životinje koje su bile sumnjive na GSE, no daljnjim laboratorijskim testiranjima nisu potvrđeni pozitivni nalazi.

U RH nije bilo zaraženih ovaca i koza

U RH, u 2015. godini nije bilo stada ovaca ni koza zaraženih grebežom. U nezaraženim stadima je na grebež testirano ukupno 1.618 ovaca i 508 koza.

Zabilježen je jedan slučaj atipičnog grebeža kod ovce koja nije zaklana za ljudsku konzumaciju. Jedan takav slučaj zabilježen je i u 2013. godini.

Podsjećamo kako je početkom 2016. godine Europska komisija (EK) povoljno procijenila implementaciju sustava monitoringa GSE u HR o čemu više pročitajte ovdje.

Foto: pixabay.com, Pexels


Tagovi

GSE TSE Grebež


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Briselu danas raspravljamo o poljoprivrednoj politici nakon 2027. godine. Uskoro više...