• Proizvodnja mlijeka

Manje mlijeka - više mliječnih proizvoda!

U Hrvatskoj je u kolovozu ove godine ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila 0,1 posto manja u odnosu na kolovoz prošle godine, dok se u odnosu na prošlogodišnji prosjek bilježi pad od 1,2 posto.

Foto: Sirana Gligora
  • 234
  • 39
  • 0

U Hrvatskoj je u kolovozu ove godine ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila 0,1% manja u odnosu na kolovoz prošle godine, dok se u odnosu na prošlogodišnji prosjek bilježi pad od 1,2%, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

U kolovozu je prikupljeno 43.033 tone kravljeg mlijeka, što je 59 tona, odnosno 0,1% manje u usporedbi s kolovozom prošle godine. U odnosu na prošlogodišnji prosjek, kada se prosječno mjesečno prikupljalo 43.558 tona kravljeg mlijeka, radi se o padu od 1,2%.

Pala godišnja proizvodnja mlijeka za piće i maslaca

U kolovozu ove godine proizvedeno je 18.009 tona mlijeka za piće, što je u odnosu na kolovoz prošle godine pad za 5%, ali i 10,4% manje u odnosu na prošlogodišnji prosjek (20.096 tona). Na godišnjoj je razini, u odnosu na kolovoz prošle godine, pala proizvodnja vrhnja i to za 0,9%, na 2.406 tona, a smanjena je i proizvodnja kravljeg sira, za 1,2%, na 2.843 tone.

Raste proizvodnja kravljeg sira, vrhnja i fermentiranih proizvoda

Istodobno je, u odnosu na kolovoz prošle godine, proizvodnja fermentiranih proizvoda povećana za 25,8%, na 8.728 tona, a maslaca za 15,7%, na 295 tona. U usporedbi s prošlogodišnjim prosjekom, proizvodnja maslaca manja je za 11,4% (prošlogodišnji je prosjek bio 333 tone), dok je proizvodnja kravljeg sira povećana za 7,2% (lani je prosjek bio 2.652 tone), vrhnja za 14,5% (lanjski prosjek 2.102 tone), a fermentiranih proizvoda za čak 44,6% (za 2014. prosjek je bio 6.037 tona).

Ovakvi statistički podaci odraz su stanja na tržištu. Mlijeko se, u nedostatku tržišta, sve više prerađuje i time mu se dodaje vrijednost, a svoj put mliječni proizvodi lakše pronalaze na tržištu.

Foto: Sirana Gligora


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Prikupljeno mlijeko Vrhnje Kravlji sir Maslac Fermentirani proizvodi DZS Tržište Dodana vrijednost Mjesečna proizvodnja Prosjek Kolovoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće sve lijepo napreduje u vrtu a danas imamo napokon i salatu za ručak jer ju treba prorijediti pa da ju odmah i probamo!