Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komponente obroka
  • 02.11.2021. 10:30

Lizanje soli po volji i pristup vodi - pravi izbor za visokomliječna grla

Sol je vrlo bitna za normalizaciju kiselinsko-bazne ravnoteže u organizmu, pravilnu funkciju mišića, probavnog i živčanog sustava.

Foto: Depositphotos/Tinieder
  • 565
  • 114
  • 0

Raznovrsna stočna hrana i različite komponente obroka osiguravaju visokomliječnim grlima da namire sve potrebe za hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima. Jedan dio troši se na uzdržne i regulaciju metaboličkih potreba, a drugi na produktivnost, odnosno na proizvodnju mlijeka. Fali li samo jedna od komponenti ili je u nedovoljnim količinama poremetit će i uzdržne i metaboličke potrebe, stvoriti rizik od pojave bolesti, a s druge strane smanjiti proizvodnju.

Sve neophodne hranjive tvari i vitamine krava unosi hranidbom, najčešče na otvorenom ispašom ili preko gotovih obroka na farmi. Takva hranidba mora sadržavati sol, običan natrij klorid (NaCl) ili poznatiju kao kuhinjsku. Naročito im se mora osigurati sol na ispaši jer je to jedini mineral koji one ne akumuliraju u organizmu i doslovno im stalno mora biti dostupan.

Nema straha od prekomjernog konzumiranja

Kada je u pitanju način i unošenje soli, najbolji pokazatelji su kada je grlima ostavljena mogućnost konzumiranja po volji (Ad libitum), lizanjem takozvanih slanih kocki ili slanog kolača. Životinje su vrlo specifične kada je riječ o ovom mineralu (NaCl). Ukoliko im ostavite da uzimaju hranu po volji, neće prestati jesti dok sve ne pojedu. Takav jedan period onda ih dovodi u stanje pregojaznosti, viška energije i smanjenja produktivnosti.

Ali kada je sol u pitanju, krave znaju same dnevne potrebe. Ako im je ostavljena slana kocka lizat će jedno vrijeme i onog trenutka kada namire potrebu, a točno znaju kada je to, prestaju s lizanjem. Nema potrebe za strahom od prekomjernog konzumiranja i pojave trovanja, a i ako se to dogodi dovoljno je da imaju neometan pristup pitkoj vodi, obzirom da se sol izlučuje svakodnevno iz organizma.

Minimalno 30g za mliječna grla

Visokomliječna grla na farmama uglavnom dnevno dobivaju isplaniran obrok s točno raspoređenim komponentama, koje zadovoljavaju potrebe za energijom, proteinima, mastima, vitaminima, mineralima u skladu s proizvodnim normama i starosti životinje. U takvim obrocima točno se zna da se sol za navedena grla dodaje u količini od minimalno 30 do 40 grama dnevno.

Međutim na ispaši krave nemaju osigurane količine soli kao što je to slučaj na farmi, stoga je vrlo bitno slane kocke okačiti na ogradu ili obližnja stabla u visini da se mogu neometano lizanjem namiriti dnevne potrebe.

Zimi životinje često ližu sol na putevima, obratiti pažnju da ne dođe do problema

Ona je vrlo bitna za normalizaciju kiselinsko - bazne ravnoteže u organizmu, pravilnu funkciju mišića, probavnog i živčanog sustava. Ako malo dalje izanaliziramo i pojednostavimo ulogu soli u organizmu, to je da svakoj stanici, sudjelujući u metaboličkim procesima osigura potrebne korisne tvari.

Farmer vrlo lako može uočiti njen nedostatak i izraženu potrebu krava za ovim mineralom, obzirom da vrlo brzo dolazi do poremećaja reproduktivnog sistema, smanjenog apetita i u konačnici manjka proizvedenih litara mlijeka.


Tagovi

Lizanje soli Komponente obroka Kuhinjska sol Visokomliječna grla Ispaša Hranidba po volji Ad libitum


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.