Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlji konji
  • 28.10.2015. 16:20

Likom luta na stotine ničijih konja

Dugogodišnji veliki problem Ličana su horde divljih konja koji žive u šumama, javlja portal likaonline. Nemaju čipove pa službeno nisu ničiji. No poticaje, njihovi tajanstveni vlasnici uredno dobivaju.

Foto: pixabay.com
  • 559
  • 107
  • 0

U devet prometnih nesreća u kojima su tokom ove godine automobili udarili u konje lutalice na području Like, niti jedan od tih konja nije bio čipiran, prenosi likaonline. Osim toga, niti jedan nije imao ni vlasnika. Tako je bilo i u posljednjoj nesreći koja se dogodila nedaleko od Gospića, u kojoj je 41-godišnji vozač izgubio život.

Sa istoimenog su portala pokušali u vezi problema kontaktirati stručnjake iz Hrvatske poljoprivredne agencije. Kada je gospođa koja se predstavlja kao Ha-Pe-A čula o čemu je riječ, nije mogla vjerovati.

120 čipiranih - triput više nečipiranih konja

Od veterinara su doznali kako na području grada Gospića te općina Lovinac, Karlobag i Perušić ima 120 čipiranih konja. Uredno su zbrinuti, timareni i hranjeni. No, onih nečipiranih je, pretpostavlja se, barem tri puta više. Netko, dakle, uredno prima poticaje, a čipovi su po nečijim ladicama. Zbog toga su inspekcije nemoćne. Kada nečipirani konj skrivi prometnu nesreću ili napravi štetu na usjevima, onda nema vlasnika pa se nikome ne može ispostaviti račun za odštetu ili oduzeti poticaj.

Hrvatski veterinari smiju čipirati svaku životinju, ali ne i konje. Zašto su konji izuzeti? Poticaj je sjajna stvar, a dobivati 2.500 kuna po konju koji luta bespućima i spava u šumarcima, nije zanemarivo. Zid šutnje obavija cijelu priču koju nitko godinama ne želi ili ne može razriješiti.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Konji Lutalice Lika Čipiranje Gospić Lovinac Karlobag Perušić Veterinar Nečipirani konji Poticaji Inspekcije Zid šutnje Zagreb Gazda Agencija za plaćanja Hrvatska poljoprivredna agencija Bala sijena


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.