Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječne krave
  • 14.05.2023. 15:00

Ležeće tele: Otkrivena nova genetska anomalija

Telad s ovim poremećajem nisu preživjela duže od šest tjedana. Analizama je utvrđen i uzrok

Foto: Depositphotos/KaterinaLin
  • 3.197
  • 253
  • 0

Nedavno su američki znanstvenici otkrili novu genetsku anomaliju kod teladi holstein-frizijske pasmine koju su nazvali "ležeće tele". Karakterizira ih slabost pri rođenju ili nedugo nakon toga te ne mogu samostalno stajati, ali izgledaju zdravo. Istraživanje dr. Chad Dechowa s Penn State University pokazalo je da većina teladi s ovim poremećajem, koje je proučavao njegov tim, nije preživjela više od šest stjedana starosti.

Utvrđen uzrok

Dechowovo istraživanje je usporedilo genotipove 18 oboljelih i 26 nezahvaćenih teladi i utvrdilo da je mutacija locirana na kromozomu 16. Oni su uspjeli identicirati haplotip ili segment DNK koji utječe na ležanje i otkrili da su sva oboljela telad bila homozigotna za gen, što znači da su naslijedili dvije njegove kopije, po jednu od svakog roditelja.

Analizama je utvrđen uzrok, a putem praćenja pedigrea, identificiran je zajednički otac rođen 2008. godine. Radi se na razvoju testa baziranog na haplotipovima koji se može primijeniti na sve genotipizirane životinje. Test još nije komercijalno dostupan.

Mogu biti i drugi razlozi

Problemi ležanja kod novooteljene teladi mogu imati višestruke razloge. Uzrok može biti genetski poremećaj, ali telad možda neće moći stajati zbog fizičke traume od teškog porođaja ili nedostataka u hranidbi.

Uzgajivači bi trebali paziti na novorođenu telad koja pokazuju simptome slabosti ili paralize i nemogućnosti stajanja, bilo odmah nakon rođenja, bilo u prvih šest tjedana života i prijaviti te životinje čim se otkrije takva pojava.


Tagovi

HF telad Mliječne krave Mliječne farme Simptomi Genetska anomalija Ležeća telad


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]