Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Franković
  • 29.07.2016. 10:35

Kvaliteta se broji, junad im je tražena u Libanonu

Junad uzgojenu na svom OPG-u, Mihajlo Franković iz Gorjana kod Đakova prodao je za Libanon po cijeni od 2,02 eura za kilogram.

Foto: OPG Franković
  • 6.875
  • 347
  • 0

Čak 1.712.495,87 kuna uložio je Mihajlo Franković u izgradnju objekata za tov goveda i držanje krava dojilja (sustav krava-tele) unutar prostora farme bikova koju ima na svom OPG-u u Gorjanima kod Đakova.

Polovicu uloženog iznosa "povukao" je iz IPARD-a odnosno iznos potpore koji je ostvario iznosi 856.247,93 kune.

Impozantna farma OPG-a Franković

"Sad imamo 100 junadi, a prva tura nam je dobro prošla. Prodao sam ih direktno za Libanon i dobio dobru cijenu od 2,02 eura po kilogramu", kaže vlasnik OPG-a koji na svom gospodarstvu ima zaokruženu proizvodnju. Uz stočarstvo, bavi se i ratarstvom na 80 hektara koje ima u svojim Gorjanima.

Zaokružena proizvodnja

Naime, na poljima, za hranidbu stoke, siju kukuruz, silažni kukuruz, tritikale, djetelinske i travne smjese te za plodored pšenicu, ječam i uljanu repicu. Cijela obitelj vrijedno radi, a kako imaju certificiranu proizvodnju (da je riječ o proizvodima podrijetlom iz Hrvatske), izvoz im nije problem.

Za što bolji plasman i uspjeh svoga OPG-a savjetovali su se s konzultantskom kućom Agro-Kovačević, obrtom za usluge i posredništvo.

"Riječ je o teladi križancima belgijsko plavog goveda, simentalca, limuzina, šarole i holštajna. Tovna goveda su jako dobra i cijena im postiže 16 kuna po kilogramu", pojašnjava konzultant Goran Kovačević.

Dio novca povukli su iz IPARD-a

Hrvatski uzgajivači, dodaje, zbog certificirane proizvodnje mogu izvoziti stoku i meso u Islamske zemlje. Stoka se prevozi iz Kopra i Ploča direktno brodovima.

"Zanimljivo je da njihovi kupci avansno plate 30% vrijednosti, a ostatak prije nego životinja ode na brod. Ako znamo da naše klaonice plaćaju s odgodom i do 180 dana, jasno je koliko se isplati ovakav izvoz", napominje Kovačević.

Ujedno, naglašava, bez obzira što se izveze živa životinja, proizvođač dobiva klaonički poticaj.

Foto: OPG Franković


Fotoprilog


Tagovi

OPG Franković Gorjani Agro Kovačević Junad Izvoz Libanon


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Agro-Kovačević

Vijenac Dinare 2, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: 031 782 051, e-mail: agrokova@gmail.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?