Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bikijada
  • 11.04.2018. 19:00

Kukan protiv Kukana - dvoboj hrvatskog i BiH bika

Na bikijadi u Dicmu sudjelovalo je 30 bikova i nekoliko tisuća posjetitelja. Glavne borbe održane su između Kukana i Kukana te Peronje i Razbijača.

Foto: Pixabay/12019
  • 1.019
  • 90
  • 0

Bikijada u Dicmu završila je borbama Peronje i Razbijača, te dva Kukana: jedan je u vlasništvu Ivana Šakića te prvaka BiH, Kukana vlasnika Dine Ramljaka.

U prvom dvoboju pobjedu je odnio Peronja te tako postao ovogodišnji prvak. Kukan iz BiH slavio je protiv Šakićevog Kukana.

Unatoč činjenici da borbi bikova ne manjka,, protekle nedjelje se na ledini kod domaćina Kokana okupilo nekoliko tisuća ljudi! I čak 30-ak bikova. Plus nebrojeno janjaca, "gudina",..., svijet je za prekrasnog dana trebalo najesti i napiti, piše ABC portal

Službeno zaštićena tradicija

Oko podneva se još moglo normalno doći automobilom, no već oko 16 sati čak i industrijska zona Dicma nije mogla prihvatiti toliko vozila. Već po ulasku nekog bika, ponašanju ili kako bi ponjušio borilište, znale su "iskusnjare" predvidjeti ishod borbe.

Nije svaka borba bila atraktivna, istina, ponekad bi bikovi odlučili da im nije do borbe ili bi se pak slabiji već pri odmjeravanju brzo povukao.

"Mi volimo naše bikove, ovo je tradicija i to službeno zaštićena, ne znam zašto bi netko imao što protiv. Rogove im tupimo, ozljede pogotovo neke teže su rijetkost, a u koridi su vlasnici i suci koji odmah uskaču i prekidaju borbu kada se zna pobjednik", kaže jedan od vlasnika koji često odlazi na bikijade gdje se više-manje svi poznaju.

Nekoliko tisuća ljudi gledalo je borbe (Foto: Facebook/Srećko Vukas)

Prije borbi organizatori su tražili zdravstvene kartone životinja koje se inače cijene na pet, šest tisuća eura.

Kupljeni bik plaćen u mesu

"Oni najbolji bikovi su i skuplji, nedavno je jedan kupljen u BiH za 23 tisuće eura. Plaćeno je istina u mesu, ali u toj novčanoj protuvrijednosti", kaže suorganizator, što potvrđuje i Jakov Kokan, dodajući kako svog Peronju ne bi prodao ni za 50 tisuća eura! Pogotovo ako danas pobijedi.

A to je jedna od glavnih borbi koride u Dicmu, Peronja protiv Razbijača, vlasnika Josipa Ribičića Kumana iz Šestanovca. Razbijač je prvak Hrvatske u srednjoj kategoriji što u ovom slučaju znači 900 kilograma!, a njegov vlasnik nije od velikih riječi.  "Ma nama je ovo gotovo svakodnevnica, ništa specijalno", nesklon je bio Kuman komentirati tajnu uspjeha Razbijača. No, pored pojačane prehrane i drugih "caka", jasno je bilo u Dicmu da svaki "trener" ima svoju taktiku pred borbu.

Nije im svejedno pred drugim bikovima

Netko voli bikove izvesti u koridu puno prije borbe, drugi ih drže vezane uz stabla dok treći čekaju posljednji trenutak za izvođenje životinja iz kamiona. Kako bilo, oko svakog bika su okupljeni deseci posjetitelja koji odmjeravaju svoje favorite. Prate kako bikovi reagiraju na ljude i gungulu, kako na blizinu drugih životinja koje jasno njuše u zraku, da li su nervozni ili smireni...

Vlasnici nemaju straha od svojih ljubimaca, ali kažu kako ni njima nije svejedno pred drugim bikovima.


Tagovi

Bikijada Dicmo Dino Ramljak Kukan Borba bikova Korida


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]