Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ergela Lipik
  • 10.02.2018. 12:00

Kroz projekt Raminac lipicanci dobivaju novu ergelu

Prije dva mjeseca u Ergelu Lipik uloženo je 550 tisuća kuna za adaptaciju objekta i kupnju nove mehanizacije. No to nije sve!

  • 737
  • 112
  • 0

Lipicanci su simbol grada Lipika. Od njihovog povratka u tamošnju ergelu prošlo je nešto više od deset godina. No, bez ulaganja nema budućnosti, stoga je prije dva mjeseca u Ergelu Lipik uloženo 550 tisuća kuna za adaptaciju objekta i kupnju nove mehanizacije.                

"To je bio dio godišnjeg plana u 2017. koji smo uspjeli realizirati početkom prosinca. Stigao je novi utovarivač kao velika pomoć našim radnicima koji više ne moraju ručno skidati bale. Te bale uglavnom su smještene izvan samih štala i sada ih s lakoćom mogu prevesti. Isto tako, s ovim strojem mogu čistiti štale, s njim se može čistiti snijeg i kositi trava. Njegova namjena je višestruka", rekao je Mirko Damjanović, ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik. 

Isto tako, na lipičkoj, ali i đakovačkoj ergeli kupljene su i nove hranilice za konje. "To su hranilice koje zaštićuju balu tijekom dana da ne kisne, a da konji uvijek mogu jesti čisto i uredno sijeno. Do sada smo to sijeno širili po livadi i uvijek je jedan dio završio pogažen i neiskorišten. Sada je iskoristivost hrane maksimalna", pojašnjava Damjanović. 

Projekt Raminac podijeljen je u četiri faze

Za vrijeme Domovinskog rata staje tadašnje Ergele Lipik su uništene, stoga su konji smješteni u prostorije tvrtke Poljoprivreda Lipik. "U ovom trenutku Državna ergela plaća najam za te konje. U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Grad Lipik je pokrenuo jedan projekt rješavanja dugoročnog smještaja konja, koji će pomoći razvoju turizma na području Lipika", rekao je Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika. 

Projekt Raminac, smješten oko istoimenog jezera, prostire se na 89 hektara. "Podijeljen je u četiri faze. Prva faza je već spomenuta gradnja nove ergele s pristupnom cestom, druga faza je adrenalinski park, treća faza su smještajni kapaciteti, autokamp bungalovi, šatorsko naselje, a četvrta faza je gradnja novog hipodroma", otkriva Kasana. Za ovaj projekt velike vrijednosti izdana je lokacijska dozvola. "Osigurana su sredstva za izradu glavnog projekta iz Projekta prekogranične suradnje. U drugom kvartalu 2018. godine raspisat će se natječaj za izradu projekta prve i djelomično druge faze – gradnje nove ergele i pristupne ceste sa svom komunalnom infrastrukturom", ističe Kasana. 

Prema gradonačelnikovim riječima, projekt je odlično ocijenjen u ministarstvima turizma i poljoprivrede. "On se odlično uklapa u daljnji razvoj Lipika koji je kompletno okrenut prema turizmu. U dogovoru smo i imamo obećanje ministra poljoprivrede, kada dođe do izrade glavnog projekta – izdavanja građevinske dozvole, zajedničkim snagama idemo u izgradnju nove ergele koja zaista omogućuje sve sadržaje europskog standarda i kompletno bavljenje konjogojstvom", priča Kasana.  

Procijenjena vrijednost sve četiri faze projekta je oko 400 milijuna kuna. Neki dijelovi bit će ponuđeni privatnom sektoru, dok će dio odraditi Grad Lipik koji u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede planira pronaći izvore financiranja iz fondova EU. "Ulažemo ogromne napore u izgradnju nove ergele. Ja očekujem da će u ovoj godini biti izrađen glavni projekt i izdana građevinska dozvola", rekao je Kasana. Do tada, ove plemenite životinje boravit će u prostorijama tvrtke Poljoprivreda Lipik. 

Paradni fijaker za jačanje turističke ponude

"Na Državnu ergelu Lipik, dovezen je još jedan predivan paradni fijaker s kojim će se moći voziti turisti, svatovi ili ljudi prisutni na ostalim sadržajima koje imamo u turističkoj ponudi. U suradnji s Poljoprivredom Lipik, koji su nam ovdje iznajmili prostor, opremili smo prostor gdje borave naši radnici i toalet kojim se služe radnici i turisti", rekao je Damjanović. 

Realizacijom nove ergele u sklopu projekta Raminac, dobri međususjedski odnosi i suradnja neće završiti. "Mi vidimo taj dio stare ergele kao visoki smještaj konja, odnosno kao hotel za konje. Isto tako sve one zgrade, koje se idealno uklapaju u ovaj projekt, bit će uređene i uvrštene u kompletnu ponudu grada Lipika", rekao je Kasana. 

U Lipiku boravi 75 grla, od kojih su osim nekoliko ponija sve lipicanci. Krajem prošle godine ergela je bogatija i za dvije nove linije ove plemenite pasmine.  U kojim god prostorijama boravile.

 


 


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Ergela Lipik Lipicanci Projekt Raminac


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]