Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inteligencija domaćih životinja
  • 16.04.2017. 12:00

Krave sklapaju prijateljstva, svinje igraju videoigre

Mnoga istraživanja prestižnih svjetskih sveučilišta su pokazala da određene domaće životinje pokazuju zavidnu razinu inteligencije!

Foto: Pixabay/STVIOD Video
  • 2.072
  • 151
  • 0

Domaće životinje prema definiciji su skupina životinja koje su pripitomljene domestifikacijom i od kojih imamo određenu korist. Uz to, pokazuju izraženu privrženost čovjeku i redovno se razmožavaju pod čovjekovim nadzorom i uzgojnim proizvodnim ciljevima. Za mnoge vrlo surova definicija dominacije čovjeka nad životinjama uz vrlo nerijetko nehuman odnos tijekom proizvodnje.

Za svaku životinju prvobitno stanište je prirodno okruženje gdje je u mogućnosti iskazati svoj puni potencijal, a mnoga istraživanja prestižnih svjetskih sveučilišta su pokazala da određene domaće životinje u takvim uvjetima pokazuju zavidnu razinu inteligencije. Nešto što je u stresnim uvjetima proizvodnje na farmama i sustavu uzgoja vrlo teško i nemoguće primijetiti. Na mnogim rang listama prema stupnju inteligencije visoka mjesta zauizmaju domaće životinje.

Svinje igraju videoigre

Eksperiment iz 1990. godine sa Sveučilišta Pennsylvania doveo je svinje na top mjesta inteligentnih životinja te se smatraju najpametnijim od svih domaćih životinja. Svinje su vrlo uspješno naučile micati kursor na video ekranu svojim njuškama i tako pravile razliku između poznatih slika i onih koje vide prvi put. New York Times je izvještavao o istraživanjima koja su pokazala da su svinje naučile koristiti odraz u ogledalu kako bi pronašle hranu.

Dokazano je i da vrlo brzo usvajaju vještine, kopiranjem ponašanja jedna od druge. Stoga kada sljedeći put vidite svinje onako blatnjave u boksu, naizgled zbunjeno stojeći ili valjajući se po blatu sjetite se da treningom mogu naučiti rješavati složene probleme poput sklapanja slagalice.

Krave stvaraju prijateljstva

Mirne, pitome životinje koje čovjek koristi za proizvodnju mesa i mlijeka, a ako ste u prilici naći se pored krava na polju ili farmi jako brzo će vas zapamtiti. Istraživanja su pokazala da krave imaju jako dobro pamćenje, poslije dugog perioda jako dobro prepoznaju lice osobe. Nepogrešive su u pamćenju stvari poput mjesta hrane, pojilica i slično. Ako im date ime, vrlo brzo se počinju odazivati i reagirati na spomen tog imena.

Smatra se da u odnosu na druge domaće životinje krave pokazuju najveći stupanj senzibilnosti prema mladuncima. Ukoliko se odvoje od majke ona pokazuje simptome depresije.

Na nekim farmama u Norveškoj istraživanja su pokazala da krave mogu stvarati prijateljstva. Razina stresa, depresivnog ponašanja i manja proizvodnja mlijeka je mnogo veća kada se jedinke ili grupe odvoje jedne od drugih, a prethodno su većinu vremena provodile zajedno. Smatra se da u odnosu na druge domaće životinje krave pokazuju najveći stupanj osjetljivosti prema svojoj teladi. Ukoliko se odvoje od majke ona pokazuje simptome depresije.

Međutim najzanimljivi su znakovi mimike koje određene grupe krava pokazuju, posebno u polju, a ti znakovi ostale krave dovode do mjesta sa hranom.

Konji reagiruju na određene simbole

Stara arapska poslovica kaže da je konj božji dar čovjeku. Zaista od svih domaćih životinja poseban odnos postoji između čovjeka i konja. Iako je mozak konja veličine krumpira, sposoban je reagirati na određene pojave, a uz pomoć trenera-čovjeka vrlo lako stvara komunikaciju s ljudima.

Međutim konje često ne svrstavaju u rang najinteligentnijih životinja, velikom zaslugom konja poznatog kao "Pametni Hans". Naime bio je poznat u svijetu jer je uspješno rješavao jednostavne matematičke radnje zbrajanja tako što je na prikaz matematičkog izraza reagirao udaranjem kopita od tlo. Međutim kasnije se ustanovilo da ga je trener suptilno navodio na odgvore.

Novije studije i istraživanja su pokazala da ipak bez ikakvog kontakta sa čovjekom konji vrlo dobro reagiraju na postavljene simbole, konkretno na primjeru topline i hladnoće. Eksperiment iz Norveške je pokazao da konji pri hladnom vremenu biraju simbol za koji su prethodno dobivali deku, a pri toplijim danima simbol za vodu.

Pačići najinteligentnije životinjske bebe

Koze međusobno komuniciraju blejanjem. Istraživanjem je dokazano da će majka koza prepoznati poziv specifičnim blejanjem njenog potomstva kojeg uspostave prvi dan nakon rođenja. Smatra se da perad od svih domaćih životinja imaju najmanju razinu inteligencije. Časopis Animal Cognition početkom ove godine je objavio nekoliko teorija i istraživanja koja su pokazala da pilići imaju sposobnost biranja što je najbolje za njih ovisno o situaciji, pokazivajući privrženost svojoj grupi i iskazujući visok stupanj empatije.

Za starije jedinke koke nosilje se smatra da mogu prepoznati preko 100 različitih lica jedinki ne samo svoje vrste. Antone Martinho III i Alex Kacelnik sa Oxforda zaslužni su za spoznaju da su mladi pačići najinteligentniji od svih "beba" domaćih životinja.

Sa 47 pačića starih samo jedan dan dokazali su da su u stanju prvi dan života prepoznavati oblike, boju i predmete, koje poslije sa pet dana i nakon mjesec dana života vrlo lako prepoznaju i reagiraju baš onako po redoslijedu kao i prvi dan života. Stoga, uz još koje istraživanje, i uspješne rezultate uvredljivi izraz prema nekom da ima "ptičji mozak" mogao bi izaći iz trenda!

Kako svinja rješava slagalicu, pogledajte u videu!

Foto: Pixabay/STVIOD Video: Youtube/Nicolle von Eberkopf


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.