Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlječne kvote
  • 27.03.2015. 18:00

Kraj mliječnih kvota u EU

Ukidanje mliječnih kvota nakon trideset godina!

Foto: telegraph.co.uk Uzastopne reforme Zajedničke poljoprivredne politike povećale su tržišnu orijentaci
  • 1.075
  • 140
  • 0

Nakon trideset godina restrikcija, farmeri u EU sada će moći proizvesti mlijeka koliko žele. Sektor mlijeka uskoro više neće biti reguliran režimom kvota, koje su proizvođačima određivale ograničenja u proizvodnji.

"31. ožujka 2015. režim kvota dolazi kraju i takve kvote više neće postojati. Politička odluka za ukidanje kvota donesena je 2003. godine, kada je Europsko Vijeće odlučilo ukinuti navedene kvote", navodi Maria Daniela Lenzu iz europskog Vijeća poljoprivrede.

Okretanje sektora mlijeka potrebama tržišta potaknut će veći izvoz i izlazak na strana tržišta te lakše nošenje EU farmera s konkurencijom iz SAD-a i Australije, a zahtjevi svjetskih tržišta za mliječnim proizvodima sve su veći.

Zašto su mliječne kvote uvedene?

"Mliječne kvote uvedene su 1984. godine i planirano je bilo da traju samo 5 godina. Cilj kvota bio je regulirati viškove koji su nastajali u proizvodnji mlijeka te osigurati stabilnost između cijene mlijeka i prihoda farmera. Iako planirane za petogodišnje razdoblje, kvote su se produljivale i produljivale, dok sada nije odlučeno da je konačno došlo vrijeme za njihovo ukidanje", pojašnjava Lenzu.

Ranih sedamdesetih i osamdesetih godina, EU proizvođačima mlijeka država je neovisno od potreba tržišta jamčila cijenu mlijeka - značajno veću od one na ostalim svjetskim tržištima, što je dovelo do prekomjerne produkcije. Unatoč brojnim naporima da se smanji EU proizvodnja mlijeka, ona je i dalje rasla mnogo više od domaće potražnje za mliječnim proizvodima.

Sve su navedene aktivnosti imale negativan utjecaj na europsko tržište poljoprivrednih proizvoda i cijeli sektor mljekarstva te je 1984. godine Europsko Vijeće donijelo uredbu o mliječnim kvotama koje su zahvaćale svakog pojedinog proizvođača. Nacionalne kvote svake države određene su za svakog proizvođača pojedinačno, a oni koji su ih prešli, plaćali su određene kazne. Naravno, riječ je samo o proizvodnji kravljeg mlijeka.

Jezera mlijeka i planine maslaca

Kvote su uvedene kako bi se takoreći smanjila tzv. "jezera mlijeka" i "planine maslaca", a sustav je bio jedan od alata za rješavanje nastalih viškova u proizvodnji i nestabilnosti na tržištu. Brojne su proizvođače nestabilnosti na tržištu dovele na rub propasti, na što su farmeri odgovorili masovnim nezadovoljstvom. Jedan od primjer je protestno bacanje mlijeka belgijskih farmera na polja 2009. godine. Svi se nadaju da se takvi i slični scenariji neće ponoviti.

Bacanje mlijeka u Belgiji 2009., Foto: telegraph.co.uk

Uzastopne reforme Zajedničke poljoprivredne politike povećale su tržišnu orijentaciju sektora i usporedno s tim osigurale više namjenskih instrumenata za pomoć osjetljivim sektorima, kao što je uzgoj stoke u planinskim područjima, gdje su troškovi proizvodnje veći.

Zašto ukidanje kvota baš sada?

Iako se već 2003. planiralo ukidanje kvota, kako bi se proizvođačima osiguralo prijelazno razdoblje za prelazak na novi režim i odgovorilo na rastuću potražnju tržišta za takvim proizvodima, za potpuno ukidanje kvota određen je datum 31. ožujak 2015. godine.

Glavnim se razlogom za ukidanje kvota navodi povećana potražnja za mliječnim proizvodima na svjetskim tržištima. Primjerice, izvoz EU mlijeka u Koreju, udvostručio se u razdoblju od 2010. do 2014. godine, s 99 milijuna na 235 milijuna eura.

Čak i s kvotama, izvoz mliječnih EU proizvoda porastao je u posljednjih pet godina za 45% u volumenu i 95% u vrijednosti.

S vrijednošću od 15 milijardi eura, mljekarski sektor čini 15% ukupne vrijednosti poljoprivredne proizvodnje Europske unije. Mlijeko proizvodi svaka EU članica, na ukupno 650.000 mliječnih farmi. Također, u EU se trenutno nalazi 5.400 tvrtki koje prerađuju mlijeko, zapošljavajući pritome 300.000 osoba.

Kakva je budućnost sektora mlijeka nakon ukidanja kvota?

Očekuje se da će potražnja tržišta za mliječnim proizvodima sve više rasti te se u srednjoročnom razdoblju za farmere očekuju velike mogućnosti rasta i razvoja. Ipak, u početku se može očekivati pad cijena mlijeka na europskom tržištu, kao i opasnost od ruskih restrikcija na europske prehrambene proizvode. Ukidanje kvota je istovremeno velika mogućnost farmerima, ali i veliki izazov.

Na posljednjem sastanku u ožujku, Europska Vijeće naložilo je pomno motrenje mliječnog sektora, kako bi se pratila prilagodba proizvođača novonastalim uvjetima. Tržišne projekcije pokazuju da su izgledi za daljnji rast i dalje veliki - posebno proizvodi dodane vrijednosti kao što je sir, ali i sastojci koji se koriste u sportskoj prehrani i drugim prehrambenim svrhama.

Foto: depositphotos.com/Bulz60


Tagovi

Mliječne kvote Zajednička poljoprivredna politika CAP Proizvodni viškovi Prekomjerna produkcija Kravlje mlijeko Jezera mlijeka Planine maslaca Prosvjedi proizvođača Ukidanje mliječnih kvota Europska unija Europsko Vijeće Mliječni proizvodi


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer