Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stradalo blago
  • 03.12.2021. 09:00
  • Zadarska, Muškovci

Kozu usmrtio vuk, kravu ubio grom, a jariće čuvaju djeca i Bog

Priča je dirljiva i potresna, a da nije vještakinje Ane Grgas ostala bi neispričana, daleko od očiju javnosti u četiri zida obitelji Čavlina u Muškovcima.

Foto: Ana Grgas
  • 2.053
  • 491
  • 2

Iskusna vještakinja za procjene šteta od zaštićenih divljih zvjeri mr.sc. Ana Grgas nagledala se u svojoj dugogodišnjoj karijeri svega i svačega. Tragala za nastradalim blagom stočara u vrletima Bukovice, svjedočila brojnim štetnim događajima, masovnim pokoljima predatora, beskrajnoj tuzi mlade krave prvotelke nad usmrćenim teletom, a, i nedavni događaj u Muškovcima kod Obrovca posebno ju se dojmio.

“Na očevid me pozvao mladi stočar Radoslav Čavlin (43). Nastradala mu krava. No, ni on kao ni supruga mu Zora nisu znali od čega. Od vuka, medvjeda, poskoka ili nečeg trećeg”, kaže Ana.

Ljubimica cijele obitelji

Kad je došla na lice mjesta, tamo negdje u šumarku kod reverzibilne hidroelektrane Velebit, odmah je vidjela da se ne radi o smrti koju bi prouzročile divlje zvjeri. Nije bilo ugriza, krvi ni drugih znakova nasilne smrti. “Kravu je tijekom grmljavinskog nevremena ubio grom”, priopćila je Radoslavu.

U tom trenutku tuga u njegovim očima postala je još veća. Ne samo zbog toga što u ovakvim slučajevima oštećenik nema pravo na odštetu, a prema važećem cjeniku Ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša odšteta za kravu usmrćenu od predatora iznosi 5.000, a ako je bređa i 6.000 kuna. Ne, krava koju su od milja zvali Mica, nema cijene. Ona je bila ljubimica cijele obitelji, posebno djece Kristine (4,5) i Kristijana (3,5). Volio ju je i djed Spase, popularni Paina koji, iako je zakoračio u deveto desetljeće života skrbi o povećem stadu ovaca, a ima i 10 košnica pčela.

“Njegov med je najbolji ikad”, hvali ga vještakinja Ana.

Krava Mica bila je miljenica obitelji (Foto: arhiva R. Čavlina)

U svom izvješću i dojmljivoj pripovjesti u Plodovima zemlje i mora Zadarskog lista ona je pojasnila kako je krava Mica postala miljenica obitelji Čavlina.

Othranila jarad bez majke

Radi se o muzenoj kravi, čistokrvne pasmine simentalac, a simpatije je zadobila jer je svojim mlijekom othranila i dvoje jaradi. Kako jaradi? Da, jaradi i to bliznadi, otkriva Ana.

Naime, njihova majka nastradala je ljetos od predatora. Od vuka. Što je u takvoj situaciji Rade mogao učiniti drugo nego poći musti Micu da bi napajao jarad. Na dudicu. Ali, dogodilo se nešto neočekivano. U trenutku kad je počeo musti u staju su banula djeca sa jarićima. I, pazi sad! Privukao ih je miris svježeg mlijeka pa kad ih je Rade primakao pod Micino vime jarići su, osjetivši toplo i ukusno mlijeko počeli sisati i nisu se odvojili dok se nisu, kako reče Ana, “ful zasitili”.

Tako iz dana u dan, puna četiri mjeseca dva puta dnevno Kristina i Kristijan su dovodili jariće na sisanje. Sve dok jarići nisu odrasli, a došlo je vrijeme da Micu treba zasušiti i pripremiti se za pripust, pojasnili su djeci njihovi roditelji.

Kako reći Kristijanu i Kristini?

Ali, što se dogodilo sa ljubimicom Micom i kako je tragično nastradala još im nisu rekli. Tu, nimalo laku zadaću, preuzeo je na sebe djed Paina. On će, uvjerena je i Ana Grgas, na pravi način pojasniti kako je nastradala Mici. Priča je dirljiva i potresna, a da nije Ane ostala bi neispričana, daleko od očiju javnosti u četiri zida obitelji Čavlina u Muškovcima.

Priča, koja će, vjerujem, potaknuti svakog dobronamjernog čitatelja na razmišljanje o vlastitom odnosu prema životinjama. O životu, smrti, prolaznosti.. O dirljivim ispovjestima koje mogu promijeniti ljudske živote, pričama kao što je ova iz Muškovaca koju sam naslovio: Kozu usmrtio vuk, kravu ubio grom, a jariće čuvaju djeca i Bog.


Tagovi

Muškovci Obitelj Čavlina Predatori Koza Vuk Jarići Mr.sc. Ana Grgas Grom Krava Mica


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]