Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje ponašanja
  • 17.07.2016. 16:30

Koze su poput pasa - slatke i pametne

Znanstvenici londonskog Sveučilišta Queen Mary istraživali su ponašanje koza i došli do zanimljivih zaključaka!

Foto: skeeze/Pixabay
  • 1.283
  • 61
  • 0

Znanstvenici londonskog Sveučilišta Queen Mary zacijelo imaju najbolji posao u znanstvenom području. Proteklih nekoliko godina trudili su se dokazati ono što mi oduvijek znamo: koze su iznimno dobre životinje, piše modernfarmer.

Još 2014. isti tim znanstvenika objavio je studiju kako koze, ne samo da su sposobne riješiti prilično kompleksne slagalice dizajnirane za primate, već se godinama kasnije sjećaju rješenja (slagalice su uključivale potezanje ručke i podizanje poluge kako bi došle do hrane).

Ponašanje poput pasa i mačaka

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Biology Letters, je jednostavnije, ali može otvoriti vrata novim mogućnostima. Istraživači su stavili kutiju s hranom ispred koza i tiho stajali sa strane. Nakon što su ih naučili da otvore kutiju kako bi došli do hrane, zločesti su istraživači zaključali kutiju.

Što su koze učinile možda se čini malim, ali nije. Koze su se, nakon što su shvatile da se kutija više ne može otvoriti, okrenule i duboko zagledale u istraživače. Takav način ponašanja svojstven je za domaće životinje poput pasa i mačaka koji razumiju da im ljudi mogu pomoći. No, nije se dosad vidjelo kod drugih životinja.

Istraživači se nadaju da će studija dovesti do više empatije i možda više razine skrbi za životinje. Što studija znači za nas? Mi smo samo sretni da je znanost dokazala da možemo biti prijatelji s kozama.

Foto: skeeze/Pixabay


Tagovi

Koze Istraživanje Pametne životinje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).