Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje uzgajivača ovaca
  • 27.10.2015. 10:30

Kozarstvo i ovčarstvo imaju perspektivu

U Varaždinu su se okupili brojni hrvatski kozari i ovčari, kao i agronomski stručnjaci koji prate stanje u tim djelatnostima. Održano je i ocjenjivanje sireva.

Foto: HPA
  • 705
  • 54
  • 0

Varaždin je bio domaćin 17. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza te 16. izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva. Pročelnik ureda za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek naglasio je tom prigodom da na području spomenute županije trenutno postoji oko 4.500 koza i 2.500 ovaca, a to su brojke koje daju razloga za zadovoljstvo. Također je dodao kako je troje tamošnjih uzgajivača koza, kao pomoć poplavljenim područjima Slavonije, doniralo 30 kvalitetnih grla iz svojega uzgoja.

Uzgajivači koza i ovaca nisu više prepušteni sami sebi

Nevenka Gadanec iz Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, kazala je kako savez provodi brojne aktivnosti s ciljem pomoći uzgajivačima, ponajprije kontaktirajući sa svim institucijama čiji je rad, na bilo koji način vezan uz položaj ovčara i kozara u Hrvatskoj. Održano je i niz stručnih predavanja vezanih uz držanje životinja, hranidbi zdravim sijenom, održavanju muznih uređaja, zaštiti od bolesti te ekonomskoj isplativosti proizvodnje mlijeka i sira.

Danijel Mulc iz Hrvatske poljoprivredne agencije istaknuo je kako su ovčarstvo i kozarstvo čak i u laganom porastu, budući da ima slučajeva da se poljoprivrednici odlučuju na prelazak iz govedarstva na kozarstvo i ovčarstvo, jer im je isplativije. Poljoprivredni stručnjaci s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta održali su niz stručnih predavanja vezanih uz držanje životinja, održavanje muznih uređaja, zaštitu od bolesti, hranidbu zdravim sijenom te ekonomskoj isplativnosti proizvodnje mlijeka i sira.

Najbolji ovčji sir je iz Istre - a kozji iz Hrvatskoga Zagorja

Na ocjenjivanje je dostavljen 41 proizvod i to 17 od ovčjeg mlijeka, 23 od kozjeg i jedan od kravljeg i ovčjeg mlijeka. Titulu šampiona kvalitete, u kategoriji ovčjih sireva osvojio je Franko Cetina iz Gurana nedaleko od Vodnjana i to za tvrdi sir u teranu s klinčićima. Obitelj Cetina se bavi ovčarstvom 30-ak godina i stada im se sastoje od 180 do 200 ovaca, pasmine istarske pramenke. Njihovo ujedno ima i status matičnoga stada, u sklopu programa revitalizacije uzgoja ove istarske ovce.

Šampionom kozjih sireva proglašen je svježi kozji sir s paprom i češnjakom u vosku, OPG-a Moravec iz Nove Vesi Petrijanečke, mjesta u općini Petrijanec. Biserka i Radoslav Moravec kozarstvom se bave već gotovo 20 godina i za svoje su kozje sireve dobili oko 150 nagrada. A sve je počelo sasvim slučajno i s jednom kozom. Naime, jedan član obitelji imao je problema s peludnom alergijom i preporučeno mu je pijenje kozjeg mlijeka. A danas su među najvećim uzgajivačima koza sanske pasmine na području Varaždinske županije.

Podijeljeno je i 17 zlatnih, 8 srebrnih i 5 brončanih odličja

Organizatori ove manifestacije bili su Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, a pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede i Varaždinska županija. U ocjenjivanju sireva te organizaciji predavanja, pomogli su stručnjaci Agronomskog fakulteta iz Zagreba.

Foto: HPA


Tagovi

Ovce Koze Ocjenjivanje Varaždin Izložba sireva Petrijanec Dragutin Vincek Varaždinska županija Nevenka Gadanec Ovčari Kozari Zdravo sijeno Danijel Mulc Agronomski fakultet Veterinarski fakultet Šampion kvalitete Franko Cetina Guran Vodnj


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je na #FAZOS otvorena 1. međunarodna konferencija #A3C posvećena klimatskim promjenama u poljoprivredi ⚡

Tu će od 19. do 22.9. znanstvena zajednica progovarati o ulozi i statusu agrara tražeći inovativne i održive pristupe