Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanost
  • 13.06.2020. 18:00

Korištena stelja smanjuje rizik od salmonele u proizvodnji brojlera?

Može li se već korištena stelja ponovno koristiti i tako uštedjeti novac? Zanimljive odgovore daje istraživanje američkih znanstvenika.  

Foto: Depositphotos/yaroslavvsegda@mail.ru
  • 461
  • 17
  • 0

Brojleri odnosno pilići koji se uzgajaju za meso u velikoj proizvodnji zahtijevaju milijune tona stelje i materijala od kojih se izrađuje. Može li se već korištena stelja ponovno koristiti i tako uštedjeti novac? Zanimljive odgovore daje istraživanje američkih znanstvenika.  

Na početku treba napomenuti da postoji zabrinutost zbog njene ponovne upotrebe koja utječe na zdravlje i sigurnost pilića, ali i ljudi. Međutim, novo istraživanje pokazuje da ponovna upotreba već korištene stelje može čak spriječiti rast patogena poput salmonele.

Dobre bakterije spriječavaju pojavu salmonele

"Kada čujete da se za leglo brojlera upotrebljava stelja koja je već bila korištena, tipična reakcija je da je to loše za sigurnost hrane", kaže za eurekalert Adelumola Oladeinde, koautor provedene studije tvrdeći kako istraživanja pokazuje upravo suprotno. Naime, Oladeinde je istraživač u USDA Nacionalnom istraživačkom centru za peradarstvo u Ateni, a on i njegove kolege otkrili su da "dobre" bakterije u korištenoj peradarskoj prostirci mogu spriječiti rast salmonele.

Što je najvažnije za pravilan tov pilića?

"Možda je vrijedno uložiti vrijeme i resurse za karakterizaciju bakterija u ponovnom korištenju stelje", napominje Oladeinde. "Možemo ih razviti u korisne mikrobe za bolje zdravlje crijeva pilića."

Istražene su i karakteristike stelje

Studija je također istraživala i karakteristike prostirke, poput vlage i amonijaka. Naime, one mogu dramatično utjecati na njezin mikrobiom - mješavinu bakterija, gljivica i virusa u njoj.

"Naša otkrića pružaju nove informacije o odnosu između fizičkog svojstva stelje brojlera i mikrobioma", kaže Oladeinde. "Tehnike upravljanja koje vode oba faktora mogu pomoći u smanjenju salmonele kod pilića."

Pileća stelja igra veliku ulogu u određivanju zdravlja brojlera. Pilići ju počinju jesti i prije jela iz hranilišta ili pića. I stoga će mikrobiomi prisutni u njoj vjerojatno postati "prvi doseljenici" u utrobi pilića. "Ti prvi mikrobi igraju ključnu ulogu u određivanju zdravlja crijevaStoga je presudno odrediti kako izgleda koristan mikrobiom stelje", kaže Oladeinde. 

Kopriva u hranidbi peradi – potiče njihov rast i utječe na proizvodnju jaja

Tim je u istraživačkom centru za perad na Sveučilištu Georgia prikupio uzorke ponovno korištene prostirke koja je upotrebljena za uzgoj tri jata brojlera pod uvjetima poput onih koji se koriste na farmama. "Svaki uzorak predstavlja jedinstveno okruženje za perad", kaže Oladeinde.

Bakterija koja se razvila održava nisku razinu salmonele

U laboratoriju su istraživači izmjerili karakteristike uzoraka. Potom su svakom uzorku dodali salmonelu. Nakon toga, uzorci su testirani na nivo te i drugih bakterija te fizičkih karakteristika.

U roku od dva tjedna, većina je uzoraka razvila predvidljive mikrobiome. Otkrili su da određeni mikrobi, poput bakterija Nocardiopsis, smanjuju rast salmonele. Prema Oladeindeu, to ima smisla. Poznato je da neke vrste ovih bakterija proizvode antibiotike i toksine. Ti bi spojevi mogli održavati razinu opasne bakterije u uzorcima stelje niskim.

Koliko dugo čekati za ponovnu upotrebu?

Ključni aspekt ponovne upotrebe prostirke brojlera je koliko dugo treba čekati prije ponovne upotrebe. "Za stočare, kraći će prekid rezultirati proizvodnjom više pilića tijekom godine", kaže Oladeinde. Međutim, malo znamo o tome kako prekid utječe na mikrobiom podloge.

Zašto je važno ne prelaziti 42. dan tova brojlera

"Peradarska stelja je složeno okružje za proučavanje, a pokazali smo da ponovno korištena podloga nakon dva tjedna stanke ima mikrobiom koji nije bio povoljan za salmonelu", napominje Oladeinde.

Oladeinde ima za cilj ponoviti ove eksperimente sa steljom iz različitih izvora. Također ju želi testirati na više sojeva salmonele. "Ove će nam studije pomoći o spoznajama osnovnih mehanizama koji stoje iza njene ponovne upotrebe i smanjenja salmoneloze", zaključuje znanstvenik.


Tagovi

Stelja Brojleri Pilići Istraživanje Studija Salmonela


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]