Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov brojlera
  • 27.01.2020. 16:30

Zašto je važno ne prelaziti 42. dan tova brojlera

Danas, zahvaljujući uzgojno-selekcijskim metodama, odabirom teških linija hibrida, tehnologiji tova, sofisticiranoj kompjuterskoj opremi i vrsti hranidbenih smjesa vrijeme tova pilića je uvelike smanjeno.

Foto: Depositphotos/kharhan
  • 7.388
  • 436
  • 0

Smanjiti troškove, skratiti vrijeme proizvodnje, uz povećanje konverzije i bolje ekonomske pokazatelje, formula je koja se najbolje vidi na primjeru tovnih brojlera. Do prije dvadesetak godina, oko 60 dana intenzivnog tova bilo je potrebno da se postigne težina od oko 1,5 kg uz konverziju hrane od 2,4 do 2,6 kg. Danas, zahvaljujući uzgojno-selekcijskim metodama, odabirom teških linija hibrida, tehnologiji tova, sofisticiranoj kompjuterskoj opremi i vrsti hranidbenih smjesa, vremenski period tova pilića je uvelike smanjen.

Tov od 35 do 42 dana

Udžbenici i definicije izdvajaju dvije vrste, dva tipa tova. Tov pilića u ispustu koji dvostruko duže traje od danas komercijalnog/industrijskog tova u specijaliziranim objektima/farmama. Svakako je u fokusu ove priče komercijalni tov pilića gdje su osnovni zahtjevi da se sa što manje hrane (troška) proizvede što više mesa. To je dovelo do toga da sve komponente koncentrirane smjese budu u određenom pravilnom omjeru i količini. Deficitarnost jedne od komponenti obroka, posebice u prvoj fazi "starter hranidba" odrazit će se na kompletan turnus.

Sadržaj glavnih hraniva (ugljikohidrata, bjelančevina i masti), minerala i ostalih sastojaka (vitamini, oligominerali i dr.) potrebno je pravilno, prema već ustaljenim normativnim tablicama (što je danas olakšavajući faktor), uskladiti i to sve u vremenskom periodu današnjeg optimalnog tova od 35 do 42 dana.

Međutim, nije samo hrana ta koja je vezana za ovaj vremenski period, mikroklimatski uvjeti od prvog do zadnjeg dana se mijenjaju unutar objekta/farme, ipak zahvaljujući gore spomenutoj sofisticiranoj opremi, u ovom segmentu za farmera "misli" računalo. Općenito brza stopa porasta tijekom intenzivnog tova rezultira i povećanjem taloženja trbušnih i potkožnih masti, većim rizikom pojave smrtnošću pilića i učestale pojave metaboličkih poremećaja i deformacija kostiju, posebice u produženom tovu.

Koje su posljedice dužine tova

Smanjenjem dana tova, uz poboljšanje konverzije pri hranidbi, a da se dobije što više mesa, ostavlja određene posljedice. Želja za većim i bržim profitom ne može nadmašiti prirodu i njena biološka načela. Zašto se onda stalo na 42. danu tova? Prateći razvoj peradarstva i uzgoja tovnih brojlera, očito je da se u proteklom razdoblju unazad dvadesetak godina do danas, vremenski period tova smanjivao. Uzgojno selekcijskim radom na teškim linijama hibrida uspio se ustaliti optimalan vremenski period, tov od 35 do 42. dana.

Kako odabrati i uzgajati domaće piliće - savjeti za početnike

Svakim smanjenjem postoji rizik od neuhranjenosti i nepostizanja željenih izlaznih težina od 1,8 kg do 2,4 kg uz konverziju hrane od 1,6 do 1,7 kg. Istraživanjem i oglednim tovom je dokazano da današnje smjese, posebice finišer smjese u zadnjoj fazi tova kod brojlera, a sve preko 42. dana tova stvaraju neželjeni efekt, a to je nakupljanje potkožnih i trbušnih masti. Razlog tome su udio nezasićenih masnih kiselina koje uzrokuju povećanje masnoće mesa brojlera.

Duži vremenski tov ne znači da će se većim izlaznim težinama postići veća zarada, naprotiv, svaki dan preko 42. dana tova stvara rizik pojave povećane masnoće mesa, nakupljanja potkožnih masti i deformacija kostiju prekomjernim težinama, ali i veći trošak osiguranja dodatnih količina finišer smjesa.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Tov brojlera Peradarstvo Troškovi Hrana


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.