Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 29.10.2014. 15:15

Kome treba akcijski plan? Selo treba inženjere!

U planu je izrada još jednog akcijskog plana za opstojnost proizvodnje mlijeka u Republici Hrvatskoj. Blago nama, kraj toliko planova i akcije.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 566
  • 118
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Savjetodavna služba pokrenule su serijal stručnih tematskih okruglih stolova, sa ciljem unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj te edukacije proizvođača.

Drugi po redu okrugli stol održan je jučer, 28. listopada 2014. godine u Ministarstvu poljoprivrede pod nazivom "Preporuke za organizacijsko i tehnološko unapređenje proizvodnje mlijeka ".

Selo gubi svoj identitet - a gubimo ga i mi!

Proizvodnja mlijeka jedan je od najsloženijih sektora u poljoprivrednoj proizvodnji koji je posljednjih godina u Hrvatskoj bio na snažnom udaru - kako otvaranja tržišta i snažnih oscilacija u otkupnoj cijeni, tako i u problemima u samoj proizvodnji zbog loših vremenskih uvjeta koji su utjecali na teže uvjete proizvodnje stočne hrane te lošiju ishranu stoke.

Povodom toga, ponavljamo tekst Miroslava Kovača iz Udruge OPGH Život, otprije samo dvije godine, kada je bilo jasno u kojem smjeru se kreće hrvatska proizvodnja mlijeka. Tekst odražava i današnje stanje.

U ovo vrijeme posvemašnje izgubljenosti, traženja i lutanja u poljoprivredi Hrvatske, koja je doživjela i doživljava izuzetno negativne trendove, a koji su inicirani i podupirani, opet, izuzetno lošim političkim odlukama i zakonskim okvirima, događa se da nestaje ili je već uvelike nestalo selo. Selo kao dio prostora u kojem se živjelo/živi i proizvodilo/proizvodi hrana – domaća hrana. Selo kao dio kulture i tradicije. Selo kao čimbenik točno određenih socioloških i gospodarskih odnosa.

Izuzetno postojana populacija koja je bila i je spremna u skromnim životnim uvjetima raditi i stvarati. Sve to, lako je napisati, ali se je teško suočiti s istinom da je nestajanje sela očito i da ono, tu pred nama, gubi svoj identitet i istinski značaj u proizvodnji hrane i opstojnosti našeg naroda. Treba nam Živo selo, a to nije zadatak samo onih koji ondje žive i rade. Selo treba pomoć zajednice. Selo treba inženjere.

BIlježi se smanjenje broja mliječnih krava u posljednjih deset godina

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije, broj mliječnih krava se primjerice u desetogodišnjem razdoblju (2003.-2013.) smanjio za 24,83%, sa 222.816 na 167.491, dok je broj farmi koje sudjeluju u isporuci mlijeka smanjen u ovom razdoblju sa 58.815 na 11.018.

Posljednji podaci za 2014. godinu nam govore da je broj krava u Jedinstvenom registru domaćih životinja na dan 1. listopada, 180.226 krava, a da je broj farmi koje su sudjelovale u isporuci mlijeka u mjesecu kolovozu 2014. bio 9.927.

Porast kvalitete mlijeka i okrupnjavanje farmi

Jasno je da su dugogodišnji negativni trendovi u ovoj proizvodnji doveli do okrupnjavanja pa je broj krava po farmi u 10 godina narastao sa prosječnih 3 na 12, dok je kvaliteta isporučenog mlijeka prve klase, sa 23%, narasla na 95%.

Višegodišnja ulaganja i okrupnjavanje doveli su do toga da manji broj većih proizvođača proizvode preko 70% svih isporučenih količina mlijeka, istaknuto je na okruglom stolu.

Uz ostale faktore koji utječu na uspješnost proizvođača i čine ukupni okvir poljoprivrede, od izuzetne je važnosti pravilno vođenje tj. menadžment farme.

"Gospodarski učinci proizvodnje mlijeka izravno su povezani sa razinom menadžmenta primjerenog tipa i vrste proizvodnje, a na učinkovitost i profitabilnost gospodarstva izravno utječe osmišljeno vođenje tehničko-tehnološkog i organizacijskog procesa poslovanja farme. Proizvođači mlijeka pritom moraju kontrolirati i usmjeravati cijeli proces proizvodnje, od efikasnije proizvodnje krme i boljeg korištenja površina, preko boljeg smještaja stoke, hranidbe, reprodukcije, mužnje i manipulacije, kontrole proizvodnje, ekonomsko financijsko poslovanja i dr. Sve su ovo važne sastavnice uspješne proizvodnje, isporuke, te u konačnici ekonomske isplativosti", naglašeno je na okruglom stolu.

Akcijski plan za "opstojnost" proizvodnje mlijeka

Stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta, Savjetodavne službe i samih proizvođača složili su se kako je edukacija proizvođača nužna jer su se okolnosti, kako vremenske tako i tržišne, promijenile, zbog čega je potrebno vršiti stalnu tehnološku prilagodbu. Znanje, menadžment i tehnologija nisu jedini činitelji otežanog položaja proizvođača mlijeka, ali su definitivno jedini na koje se može utjecati u razumnom roku.

Osim stručnih analiza proizvodnje, prikazani su i ekonomski parametri konkurentnosti domaćih proizvođača mlijeka u odnosu na europske proizvođače. Na temelju svih iznijetih stručnih analiza i rasprave, zaključeno je da će se izraditi akcijski plan za opstojnost proizvodnje mlijeka u Republici Hrvatskoj koji će predvidjeti sve sve pozitivne učinke nove Zajedničke poljoprivredne politike uključujući i mjere iz Programa za ruralni razvoj. Serijal stručnih okruglih stolova bit će nastavljen, kako kažu, i kroz iduće razdoblje i o svim drugim važnim proizvodnjama u Hrvatskoj.

Cilj Ministarstva je da uži krug stručnjaka, zajedno sa predstavnicima proizvođača kroz zajedničke zaključke i preporuke potakne još bolju educiranost, okrupnjavanje, udruživanje, prilagođavanje novim tržišnim uvjetima te u konačnici profitabilnoj proizvodnji.

Nigdje, međutim, ni riječi o prostornoj problematici koja je u samoj srži Programa ruralnog razvoja i sa čijim novcem se misli programe financirati. Posebno nas je impresionirao izostanak poziva onima koji su dosadašnju politiku najviše kritizirali. Čini se da oni nisu dobro došli.

Sada kada smo na rubu, sada se priča o akcijskom planu opstojnosti proizvodnje mlijeka. Što je to uopće opstojnost, teško je definirati. Opstojnost znači postojanje, egzistenciju. Što postoji? Što znači postojati? Što znači biti? Temeljna su to pitanja zapadnjačko-europske metafizike, dok je u Hrvatskoj to jedan od temeljnih problema. Dostojanstvo poljoprivrednog proizvođača već davno se zaboravilo, zatrlo i pitanje je kome treba još jedan akcijski plan?

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Edukacija Okrugli stol Proizvodnja mlijeka Mliječne krave Smanjenej broja krava Okrupnjavanje proizvodnje Kvaliteta Isporučeno mlijeko Menadžment farme Profitabilnost Opstojnost Program ruralnog razvoja Serijal okruglih stolova


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]