Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kolinje
  • 26.12.2020. 09:00

Kolinje doma radi se samo u privatne svrhe i mora se prijaviti veterinarskoj stanici

Prije svega, kolinje i u privatne svrhe treba prijaviti u veterinarskoj stanici kojoj se pripada. Prošle jeseni pravila su se dodatno pojačala zbog opasnosti zaraze afričkom svinjskom kugom. 

Foto: Martina Popić
  • 4.053
  • 568
  • 0

Tradicionalna kolinja se sve manje provode diljem Hrvatske. Dijelom je tome krivo i teže pronalaženje informacija što je sve po zakonu nužno da bi se to smjelo odraditi kod kuće, ali i pustoš koja je zavladala po našim selima. 

U javnom savjetovanju je i Nacrt prijedloga Pravilnika o klanju životinja namijenjenih potrošnji u vlastitom kućanstvu, a Poljoprivredna televizija porazgovarala je s doktorom veterinarske medicine Darkom Mitrićem o tome što ljudi moraju osigurati da bi mogli održati tradiciju ovog običaja.

"Što se tiče veterinarske struke, nama je najvažnije da imamo nekakvu sljedivost, dakle, da imamo sve evidentirano. Ako čovjek na gospodarstvu drži svinje, mora biti registrirana farma. Dalje, mora imati dokumentaciju koju vodi na gospodarstvu, znači registar svinja“, pojašnjava postupak i nastavlja kako se životinje, nakon klanja, moraju razdužiti u veterinarskoj organizaciji tako da poljoprivrednik popuni i donese primjerke putnog lista predviđene za ovjeru i eventualno ušne markice ako su označene.

"Također, životinje ne moraju biti označene, ali ih se mora putnim listom razdužiti i provesti kod sebe u registru da je to napravljeno", kaže Mitrić. 

Obavezna prijava klanja

Prije svega, kolinje i u privatne svrhe treba prijaviti u veterinarskoj stanici kojoj se pripada. Prošle jeseni pravila su se dodatno pojačala zbog opasnosti zaraze afričkom svinjskom kugom. 

"Radili smo kategorizaciju gospodarstva. Išli smo na svako koje je registrirano za držanje svinja, provjeravali kakvi su uvjeti držanja, koliko ih ima. Ovisno o rezultatima kategorizacije provodili smo daljnje postupke kod klanja i prodaje životinja“, objašnjava dalje.

Inače, prema Pravilniku o obaveznom označavanju i registraciji svinja, pravna osoba koja obavlja te poslove je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a Jedinstveni registar svinja je temeljna baza podataka o brojnom stanju, njihovom premještanju i izlučenjima.

Što donosi novi Pravilnik o obveznom označavanju i registraciji svinja?

"Imamo taj novi pravilnik o označavanju svinja, koji je izašao unatrag pet - šest mjeseci do godinu dana. U njemu se lijepo navodi kad se označavaju, kakvim oznakama, sva papirologija koja je potrebna prilikom evidentiranja prometa ili klanja životinja na gospodarstvu, ili odvoz u klaonicu“, napominje sugovornik. Isto tako je i kod uginuća, dakle, svaka promjena se mora evidentirati u sustavu s putnim listom. Valja podsjetiti da je i nadalje obavezna kontrola mesa na trihinelu, pa je pri dostavi uzorka u veterinarsku organizaciju potrebno predočiti ili ušnu markicu ili putni list. 

Kolinje doma samo za privatne potrebe

Kolinje kod kuće se može raditi samo za privatne potrebe, naglašava Mitrić te dodaje kako su proizvođači mesnih proizvoda dužni to odrađivati u klaonicama, a za obradu mesa imati posebno propisane objekte. Također, važno je zbrinuti i otpatke koji ostaju nakon obrade svinja, ne ih zakopavati negdje u šumi i mjestima dostupnim drugim životinjama. 

"Pravilno bi bilo da se ovi ostaci prikupljaju, bar u sezoni klanja, znači da je negdje predviđeno nekakvo mjesto gdje će biti postavljen kontejner. Sad u zimskom periodu se to može, jer su temperature odgovarajuće. I kad je kontejner pun ili u nekom periodu od pet, sedam ili deset dana, koliko takvi otpaci mogu stajati, a da se ne usmrde, bi trebalo kontaktirati Agroproteinku da ga odveze“, ističe. To praktično znači da bi ili lokalna uprava ili selo ili netko zadužen morao voditi brigu o tome da se kontejner za odlaganje nabavi i da se postavi na predviđeno mjesto, kao i da se redovito prazni.

U rijetkim konkretnim naputcima koje se mogu pronaći na službenim stranicama na internetu, može se naći i uputa iz 2014. godine za postupanje prilikom klanja svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu.

Tako, primjerice, osoba koja provodi omamljivanje i klanje mora biti odgovarajuće osposobljena, te osigurati da je životinje pravilno sputana i omamljena što je prije moguće, te da je oprema koja se upotrebljava za omamljivanje održavana i da se pravilno koristi u skladu s uputama proizvođača, pogotovo s obzirom na vrstu i veličinu životinje. Omamljena životinja treba iskrvariti što je prije moguće i bez odlaganja, a u slučaju nepravilnog omamljivanja postupak se treba odmah ponoviti. 

"U uputama se nalazi još pravila za postupak kolinja, a za konkretne informacije kako kolinje odraditi kod kuće najbolje je obratiti se svome veterinaru“, poručuje Mitrić.

Kako pravilno obaviti kolinje kod kuće možete pogledati u videu:


Tagovi

Kolinje Putni list Registar Pravilnik Kod kuće


Autorica

Lucija Eichler

Više [+]

Novinarka Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]