Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 27.02.2020. 14:50

Što donosi novi Pravilnik o obveznom označavanju i registraciji svinja?

Riječ je o promjenama u sustavu označavanja i registracije svinja kao dio paketa mjera s ciljem prevencije pojave Afričke svinjske kuge u Hrvatskoj, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Vedran Stapić
  • 4.930
  • 404
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede uvodi promjene u sustavu označavanja i registracije svinja kao dio paketa mjera s ciljem prevencije pojave Afričke svinjske kuge u RH. Naime, objavljen je novi Pravilnik o obveznom označavanju i registraciji svinja (Narodne novine broj 21/2020) koji stupa na snagu 1. travnja 2020. godine.

"Novim Pravilnikom, kojim se u potpunosti preuzimaju odredbe Direktive Vijeća 2008/71/EZ, proširene su ovlasti i olakšan rad posjednika svinja u sustavu označavanja i registracije svinja s jedne strane, dok su s druge strane propisani stroži kriteriji za prijavu premještanja životinja", pojašnjavaju u priopćenju. 

Stroži kriteriji obuhvaćaju:

  • obvezu prijave odlazne i dolazne migracije svinja,
  • obvezu prijave uginuća svinja,
  • obvezu prijave klanja svinja na vlastitom gospodarstvu za vlastite potrebe i
  • obvezu prijave krađe i gubitka svinja.

Kako dodaju, uz promjene koje će donijeti novi Pravilnik, na snazi je Naredba o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2020. godini kojom je određeno da se svinje moraju označiti čim prije, a najkasnije do 60.-og dana starosti ili prije premještanja, ovisno o tome koji uvjet nastupi prije, a za što je odgovoran posjednik svinja.

"Uvođenjem strožih kriterija, u trenutnim okolnostima prijetnje Afričke svinjske kuge, osigurano je učinkovitije praćenje premještanja svinja i u konačnici bolja zaštita zdravlja ljudi i životinja od zaraznih i nametničkih bolesti", zaključuju iz Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Pravilnik Svinje Afrička svinjska kuga


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).