Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ožanić
  • 27.09.2018. 12:00

Kokoši hrvatice OPG-a Ožanić: Kupci se vraćaju po uvijek svježa jaja, sami pomlađuju jata i osvajaju nagrade

Lani smo bili na izložbi izvornih zaštićenih pasmina na Bjelovarskom sajmu u Gudovcu i s crvenim sojem hrvatica osvojili 1. mjesto i s crnim sojem 3. mjesto. Ove nam je godine crveni soj osvojio 1. mjesto i crni soj 2 mjesto, tako da smo zadovoljni radom i trudimo se biti još bolji", ponosan je Marijo Ožanić.

Foto: arhiva OPG Ožanić
  • 12.395
  • 383
  • 0

Naše gospodarstvo postoji od 2014., a broji četiri člana; Marijo Ožanić kao nositelj, supruga Maja te kćeri Valentina (3) i Anđelina (5) koje su stalno uz nas u svakom koraku i prate nas u svemu. Počeli smo 2011. godine kada smo se doselili kao dečko i cura na Drenovac u Ogulinu u kuću ženine bake i nismo imali ništa od životinja. Odlučili smo potom kupiti kokoši nesilice. Dobili smo dvije koke i kokota za početak i uzeli male piliće nesilice koje smo hranili, njih 30.  I tako je sve krenulo. S obzirom da sam i prije, kao dijete sa sela, sve radio s roditeljima ništa mi nije bilo teško”, priča Marijo Ožanić.

Imali su viška jaja i počeli prodavati prijateljima i poznanicima te su odlučili uzeti još nesilica jer nisu uspijevali zadovoljiti potrebe za sve većom potražnjom domaćih jaja. 2013. godine se odlučuju za kokoši hrvatice. Kupili su 25 pilića od uzgajivača te izvorne zaštićene pasmine i stvaraju jedno jato od 10 kokica i kokota te u veljači 2014. prstenuju matično jato i otvaraju OPG. 

Sami pomlađuju jata i osvajaju nagrade

Danas imaju četiri jata: crveni soj hrvatice, 2 jata zlatno jarebičasti soj, 1 jato crni soj I imaju preko 200 nesilica od kojih prodaju domaća jaja iz slobodnog uzgoja (kokoši su slobodne i imaju pristup vanjskom prostoru).

Oko koka pomažu i kćeri 

Imamo čovjeka koji nam valja piliće hrvatice te si sami pomlađujemo jata, tako da nešto pilića i prodamo. Većinom jaja prodajemo na našem gospodarstvu i svake srijede na gradskoj tržnici. Lani smo bili na izložbi izvornih zaštićenih pasmina na Bjelovarskom sajmu u Gudovcu i s crvenim sojem hrvatica osvojili 1. mjesto i s crnim sojem 3. mjesto. Ove nam je godine crveni soj osvojio 1. mjesto i crni soj 2 mjesto, tako da smo zadovoljni radom i trudimo se biti još bolji", ponosan je Marijo.

Obrađuju nešto više od hektar zemlje, većinom žitarice za hranidbu njihovih “sretnih kokoši”. Od povrća imaju grah trešnjevac i česnjak. Najveći problem su im vremenske neprilike kao što su suša ili tuča koja im je lani uništila sav urod I bili su prisiljeni kupovati hranu za kokoši. Na imanju se nalazi veliki hladnjak za jaja koji nikad nije pun jer im svaki dan vjerni kupci dolaze po jaja. Tako da budu par dana u hladnjaku i uvijek su svježa, a drago im je da su kupci zadovoljni i iznova se vraćaju.

Dajte, potaknite mlade 

Poticaj za kokoši hrvatice su prvu godinu dobili 60 kuna po kljunu. Iznose je svake godine sve manji, a ove  je otprilike nekih 19 kuna, tako da, kaže, baš nemaju prevelike pomoći od poticaja. Kada su u pitanju mladi, smatra da se sve manje mladih ljudi bavi poljoprivredom jer su sa svime razočarani. "Iseljavanje iz naše države pokazuje da će nas mladih biti još manje. Vlada se treba “trgnuti” jer bi moglo biti više šuma nego obradivih polja. Zato dajte, potaknite mlade", poziva Marijo nadležne. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Ožanić Kokoši Hrvatice Nesilice Marijo Ožanić Ogulin


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]