Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osjemenjivanje junica
  • 28.10.2019. 07:30

Koje je optimalno vrijeme za osjemenjivanje junica?

Junice simentalske i holstein pasmine dobivaju nagon za razmnožavanje s osam - devet mjeseci, ali se njihovo osjemenjivanje ne preporučuje prije 15 mjeseci starosti. U uvjetima pravilne hranidbe one u tom uzrastu teže oko 400 kilograma, što je idealna tjelesna masa za početak graviditeta.

Foto: Depositphotos/photoweges
  • 2.462
  • 107
  • 0

Da bi se postigao željeni cilj i junice prvi put telile kada navrše dvije godine života, one trebaju biti oplođene s 15 do 17 mjeseci starosti. Međutim, starost nije uvjet koji određuje trenutak prvog osjemenjivanja, već je to stupanj njihove razvijenosti. Vrlo mlade i vrlo stare, a utovljene prvotelke češće imaju probleme pri teljenju. Zato vrijeme prve oplodnje mora biti u skladu s razvitkom svake jedinke.

Junice osjemenjivati kad dostignu težinu od 400 kilograma

U trenutku prvog osjemenjivanja junice simentalske i holstein pasmine neophodno je da imaju tjelesnu masu od oko 400 kilograma, što je približno 60 posto težine odrasle krave. Samo se od rasplodnih junica dobro razvijenih u pogledu tjelesnog okvira i mase mogu očekivati prvotelke s dobrim reprodukcijskim i proizvodnim osobinama.

Normalno uzgajane junice s godinu dana uzrasta postignu tjelesnu masu od 300 kilograma, odnosno oko 50 posto od težine krave sa završenim porastom. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da prosječan prirast (od rođenja) u prvoj godini bude oko 750 grama dnevno.

Osim težine, junicama izmjerite i visinu križa

Junice u razvojnom periodu mogu biti dobro uhranjene, ali nikako utovljene (debele). Visina tijela junice je također važna i ona je u odgovarajućem odnosu s njhovim uzrastom i masom. Da bi se saznalo jesu li visina i razvoj adekvatni - mjeri se visina križa.

"Vrlo je značajno da junica postigne određenu visinu još u prvoj godini života da bi imala korektnu ovu mjeru i kao krava. Tako se za junice holstein pasmine smatra da visina križa od 130 centimetara ukazuje na postignutu tjelesnu masu od 370 do 400 kilograma, odnosno da mogu biti osjemenjene," kaže doktor veterinarske medicine Petar Pavković.

Koje su posljedice ranog i kasnog osjemenjivanja?

Pri preranom osjemenjivanju mogu se očekivati: niži stupanj steonosti junica koje su tek postigle spolnu zrelost, veći problemi pri teljenju, kao i manja mliječnost u prvoj laktaciji. Osjemenjene mlade junice, nedovoljne težine, često se tijekom bremenitosti hrane intenzivno da bi postigle željenu tjelesnu masu, ali se istovremeno i tove. Tako pothranjene junice poslije teljenja naglo gube u težini i daju manje mlijeka u laktaciji.

Međutim, ni pretjerano odlaganje prvog osjemenjivanja nije ekonomski opravdano. Nesporno je da junice koje se kasnije tele, ostvaruju u prosjeku nešto veću proizvodnju mlijeka u prvoj laktaciji. Povezanost uzrasta pri prvom teljenju i količina mlijeka u laktaciji koja slijedi uglavnom je niska, tako da količina mlijeka za svaki mjesec kasnijeg teljenja nije veća od 60 litara.

Zbog toga ne treba previše odlagati prvo osjemenjivanje, jer bi se, na primjer, za deset mjeseci kasnijeg teljenja dobila količina od najviše 600 litara mlijeka, a izgubila cijela jedna laktacija, u kojoj, sasvim sigurno, mliječnost ne bi bila toliko niska.

Pojava krvi nakon estrusa ne znači da junica nije ostala steona

"Iz vulve junica nekoliko sati od spolnog žara može se pojaviti krv. To nije anomalija, jer u 80-90 posto estrusa kod junica se završava pojavom krvi iz vulve. Postestralna krvarenja su klinički znaci da je osjemenjivanje prekasno obavljeno i da je plotkinju trebalo osjemeniti 12 do 24 sati ranije. Pojava krvi ne mora značiti da je došlo do ovulacije i ona ne označava da junica koja je osjemenjena neće ostati steona. Pojava krvi, jednostavno rečeno, znači da je junica prošla kroz estrusni ciklus," objašnjava dr. Pavković.


Tagovi

Osjemenjivanje junice Prvo osjemenjivanje junice Krave Junice


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.