Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.12.2008.

Klaonice nespremne za EU

JOŠ UVIJEK SE U HRVATSKOJ “NA CRNO” KOLJE VELIK BROJ STOKE - TEK 23 % HRVATSKIH KLAONICA SPREMNO ZA EU

  • 2.444
  • 119
  • 0

U Hrvatskoj se još uvijek veliki broj stoke, posebice goveda, kolje i prodaje “na crno”, a neuvjetne klaonice, koje ne udovoljavaju stanadardima, i sivo tržište s područja Dalmacije, sve su veća prijetnja klaoničarima istočne Hrvatske.

Neuvjetne dalmatinske klaonice posebice ugrožavaju klaoničare koji su izgradili suvremene klaonice i investirali golema financijska sredstva da bi danas-sutra mogli parirati onima iz EU-a. Rečeno je to na jučerašnjem sastanku članova Grupacije klaoničke industrije i prerade mesa Slavonije i Baranje održanom u Županijskoj komori Osijek.

Potreban Registar klaonica

Predsjednik Grupacije, Nikola Franješević, istaknuo je da su neke od klaonica već ugašene, u Osječko-baranjskoj županiji njih pet, dok Vukovarsko-srijemska županija, koja proizvodi najviše svinja u Republici Hrvatskoj, može ostati bez ijedne klaonice, što bi bio apsurd. Franješević je dodao kako su zbog tih problema tražili da Ministarstvo poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja izradi registar klaonica, što do sada nije učinjeno.

Davor Mikulić iz tvrtke Ravlić, koja na ovim prostorima ima najsuvremeniju klaonicu, a time i skupu proizvodnju, ističe kako na tržištu trenutačno vode cjenovnu borbu s neuvjetnim klaonicama koje imaju jeftiniju proizvodnju. - Ne bi bio problem da je jedna ili dvije takve klaonice u Hrvatskoj, problem je što ih ima niz koje će se vjerojatno ugasiti do kraja 2010. godine, do kada imaju rok da objekte prilagode zahtjevima EU-a - kaže Mikulić te dodaje da im do tada predstoji borba za opstanak jer nisu u mogućnosti proizvoditi po cijenama od prije.

Nespremni za EU

Mr. Mladen Salajster, načelnik Odjela za higijenu proizvoda životnijskog podrijetla Uprave za veterinarstvo, rekao je da će se tek krajem 2009. znati precizna podjela na uvjetne i neuvjetne klaonice, jer je nakon provedene kategorizacije utvrđeno da je od 155 klaonica za crveno meso i 47 za perad i kuniće samo šest posto bilo za EU, da bi krajem studenoga ove godine za EU bilo spremno njih 23 posto.

Zdenka RUPČIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekipa, siguran sam da među vama ima netko da mi pomogne reći koje su ovo sorte šljive... Nisam neki poznavatelj, gledam sortne liste, meni to sve slično.. pa me zanima drugo mišljenje. ;)
Unaprijed hvala :)