Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište svinja
  • 04.11.2021. 07:30

Kineska svinjogojska industrija se opire smanjenju stada - na tržištu i dalje viškovi

Trenutno su cijene mesa ispod cijene proizvodnje, a vlada farme potiče na smanjenje stada. No, mnogi proizvođači ne žele odustati zbog nade da će se tržište vratiti u normalu.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 671
  • 88
  • 0

Industrija proizvodnje svinja u Kini bori se s viškom nakon što su milijuni malih uzgajivača ušli na to tržište kako bi se obogatili zbog nestašice svinjskog mesa povezanog s afričkom svinjskom kugom (ASK).

Trenutno su cijene mesa ispod cijene proizvodnje, a vlada farme potiče na smanjenje stada. No, mnogi proizvođači ne žele odustati zbog nade da će se tržište vratiti u normalu.

"Od srpnja radimo s gubitkom od 400 tisuća juana (53.894 eura) mjesečno. No, prošle godine smo ostvarili profit pa ne želimo odustati", kazao je za reuters Wu Zhanhang, farmer iz središnjeg Henana, kineske pokrajine u kojoj se uzgaja najviše svinja.

On je kao i mnogi drugi prvi put počeo uzgajati ove životinje 2019. godine nakon što je kineska vlada pozvala na hitan oporavak zbog izbijanja ASK-a koji je u cijeloj zemlji prepolovio stado svinja.

Cijene pale za 70 posto

Profit je u početku rastao u skladu s višim cijenama svinjetine, omiljene vrste mesa u toj zemlji. No, porast proizvodnje i prekidi potražnje povezani s Covidom snizili su cijene za čak 70 posto ove godine, uzrokujući velike gubitke proizvođača u posljednja tri mjeseca.

Ovaj je farmer potrošio 935 tisuća dolara (oko 807 tisuća eura) na novu farmu gdje tovi oko pet tisuća svinja. Prošle je godine zarađivao oko 470 dolara (405 eura) po svinji, što je tri puta više nego u prethodnim godinama. Međutim, ove se godine tovljenici prodaju po puno nižoj cijeni. 

Osim malih proizvođača, dramatični zaokret zatekao je i najveće svinjogojske farme i izazvao pustoš u cijelom sektoru. Na početku trećeg tromjesečja svi su izvještavali o milijardama juana gubitaka, a mnogi ne mogu ni plaćati dobavljačima za stočnu hranu.

S planovima o širenju stada svi su stali, dok primjerice tvrtka Tech-bank Food Co Ltd daje u zakup neke od svojih novoizgrađenih farmi i zaustavlja izgradnju drugih.

Glavni problem je to što je ogromna izgradnja novih došla u vrijeme kada potražnja za svinjetinom zaostaje za normalnim razinama zbog ponovnih slučajeva zaraze koronavirusom. Međutim, nastojanja industrije da preokrene stvari potkopava vojska malih proizvođača koji se još uvijek nadaju povratku visokih cijena, smatraju analitičari.

Vlada za klanje manje produktivnih krmača

Više od dva milijuna malih poljoprivrednika ušlo je u taj sektor prošle godine i pridružilo se postojećih 20 milijuna manjih proizvođača. Istovremeno je s radom počelo i oko 16 tisuća novih mega farmi.

"Trenutno je za ovu situaciju krivo ponašanje poljoprivrednika zbog velikih očekivanja od cijene", komentirao je Pan Chenjun, viši analitičar u Rabobanku.

S trenutno većim rasplodnim stadom sada nego prije izbijanja ASK-a vladini dužnosnici su prije mjesec dana izdali upute poljoprivrednicima da zakolju manje produktivne krmače, što su počeli primjenjivati veliki proizvođači.

"Imamo blizu tisuću krmača, a polovicu moramo zaklati. Ako ih zadržimo poslovat ćemo s još većim gubitkom", rekao je upravitelj jedne farme iz sjeverne provincije Hebei želeći ostati anoniman.

Neki se poljoprivrednici i dalje nadaju oporavku i nabavljaju jeftiniju stočnu hranu. Skroman rast cijena u listopadu također je oživio entuzijazam među poljoprivrednicima.

Međutim, analitičari kažu da bi za uklanjanje viškova bila potrebna još jedna epidemija bolesti. "Krajem godine ili početkom sljedeće sigurno će doći do velike epidemije", smatra Wang Chuduan, profesor na Kineskom poljoprivrednom sveučilištu. Dodao je da će to ubrzati eliminaciju svinja, a onda će se tržište oporaviti.


Tagovi

Kina Svinjsko meso Zalihe Cijene Farme Proizvođači Višak Tržište


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]