Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udomljavanje konja
  • 30.03.2017. 13:30

Kaznena prijava zbog mučenja životinja u Oroslavju

Prijatelji životinja upozoravaju na nužnost hitnog zbrinjavanja konja u Oroslavju!

Foto: Zagorje International
  • 3.773
  • 286
  • 0

Udruga Prijatelji životinja dobila je dojavu da je jedno ždrijebe na farmi Josipa Tuđe teško bolesno, nije se moglo dignuti ni uz pomoć ljudi i da će sigurno umrijeti ako ne dobije hitnu veterinarsku pomoć.

Veterinari upozoravaju da je ovakvo stanje jako opasno za pluća i zdravlje općenito te da životinja može umrijeti od upale i drugih komplikacija.

Apel Tuđi da konje ponudi na udomljavanje

Da je situacija alarmantna priznao je i sam Tuđa u ranijim medijskim istupima navodeći da zbog nedostatka financijskih sredstava ne može pružiti konjima veterinarsku skrb niti im osigurati redovitu i adekvatnu prehranu. Naveo je da mu je prethodnih godina umrlo 15-ak konja, a njegov radnik ističe da su prošli mjesec umrla čak tri zbog izgladnjelosti i parazita.

Fotografije neishranjenih 20 do 30 konja, snimljene prije tri dana, pokazuju konje kojima se vide rebra, opada im dlaka i puni su rana. Očito je da im je nužan stalni veterinarski nadzor, liječenje i redovita prehrana, što im Tuđa, prema vlastitome priznanju, ne može osigurati.

Predviđena i kazna zatvora

Luka Oman, predsjednik Udruge, izjavio je: "Poslali smo kaznenu prijavu zbog mučenja životinja uskratom hrane i vode te izlaganja životinja tegobnom stanju kroz dulje vrijeme. Za to je predviđena kazna zatvora do šest mjeseci i oduzimanje životinja. No konji ne mogu dočekati živi ishode sudskih postupaka, već ih je potrebno odmah oduzeti i zbrinuti. Apeliramo na Josipa Tuđu da ih ponudi na udomljavanje."

Sam Tuđa u medijskim istupima rekao je da bi se konja "rado riješio". Udruzi Prijatelji životinja javile su se udruge i građani zainteresirani za udomljavanje, što bi za nesretne konje bio jedini spas. Kako su konji zanemarivani kroz dulje vremensko razdoblje, zbog čega su se razbolijevali i umirali, očito je da neodgovornom "skrbniku" treba i zabraniti ponovno držanje i skrb za životinje bilo koje vrste.

Izvor: Prijatelji životinja, Foto: Zagorje International


Tagovi

Udomljavanje konja Prijatelji životinja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."