Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.05.2008.

Kalkulacije proizvodnje paškog sira

  • 6.583
  • 308
  • 0

U proizvodnji sira treba voditi računa da domaćinstvo treba posjedovati sirarski kotao, radni stol, kalupe za sir, sudpoer, hladnjake, protočni električni bojler te viseće stelaže od inoxa, a ako je riječ o tradicionalnim proizvodima police su drvene. Prema podacima iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu trošak legalizacije proizvodnje sira procjenjuje i do 100 tisuća kuna. Tu spadaju troškovi izrade elaborata, unutarnje uređenje, instalacije, opremanje objekta, kamate i slično. Hrvoje Klarić i Ivica Peranić izračunali su za potrebe savjetodavne službe kalkulaciju proizvodnje Paškog sira. Oni su dali primjer na osnovu jednog gospodarstva veličine 80 ovaca. Uzgoj ovaca temelji se na pregonskim pašnjacima. Prema njima jedna takva ovca daje oko 130 litara mlijeka, od čega se nekih 30 potroši na hranidbu janjeta, a za jedan kilogram sira utroši se oko sedam litara mlijeka. Smatraju da prihod osim sira i janjeta donosi i prodaja izlučene ovce, te državni poticaj za uzgojno valjane rasplodne ovce. U toj strukturi troškova su svakako i izdaci za sijeno, krmne smjese i pašnu. Smatra se da jedno takvo stado iziskuje dnevno četiri sata rad 150 dana u godini. Tu treba voditi računa i da određenu cijenu imaju i veterinarske usluge, potrošni materijal, sredstva za čišćenje i dezinfekciju. Po ovci se može računati, na Pagu, da prihod iznosi 323 eura u što osim sira, janjeta, skute, ulazi i prihod od nekih 10 eura za izlučenu ovcu i ovca i to računajući po postotku iz cijelog stada koji pripada jednoj godini i jednoj ovci. Obnova stada, stočna hrana, rad, sirilo, veterinarski troškovi, kalo, i troškovi selekcije izinosili bi nekih 180 eura, pa bi dobit po toj računici bila 155 eura. U toj računici troškivi veterinara po po ovci iznose svega 1,15 eura, a rad 30, dok troškovi hrane na Pagu iznose oko 104 e. U to su uračunali nekakvu cijenu paše od 5 eura po ovci, sijena 30, mlijeka za janjad iako se ono ne mora kupovati 36 eura, a tu je po desetak eura troška za kukuruz, peletiranu lucerku i krmu smjesu. Za jednu ovcu se računa da treba oko 200 kg sijena, ali i 50 kg kukuruza. Valja voditi računa i o tome da se paša uglavnom ne plaća, ali i da cijene ostale hrane uglavnom rastu. Trošak proizovodnje sira po jednom kilogramu iznosi oko 7,75 eura. No to se računa tako kao da se mlijeko kupilo. Dakle, po mnogim takvim kalkulacijama moguće je i smanjiti razne troškove, posebice hrane i ljudskog rada. A isto tako ne može se uvijek sa sigurnošću reći da li će se kilogram Paškog sira prodati po 100 ili 140 kuna
Nada Murgić je priručniku HZPSS-a dala kalkulaciju proizvod Ličkog škripavca. Za proizvodnju tog kravljeg sira koji se tradicionalno proizvodi u Lici potrebno je od 6 do 9 litara mlijeka s četiri posto mliječne masti i 3,2 posto proteina. Za taj sir koji se prodaje po prosječnoj cijeni od 50 kuna za kilogram po jednoj kravi utroši se 1.049,00 eura u što ulaze izdaci za sirilo, kao, ali i proizvodnju mlijeka potrebnog za proizvodnju od 507 kilograma sira. Ako se bude manje uspješan, ili imamo manje mlijeka, pa primjerice dobijemo 362 kilograma sira treba računa da će troškovi iznositi 6.491,30 kuna, što po kilogramu iznosi oko 17,92 kune. Općenito treba imati na umu da bi za kilogram sira trebali potrošiti 2,41 euro.
Tounjski sir je dobio naziv po malom mjestu na nekadašnjoj Jozefinskoj cesti a ishodišno se proizvodio od kozjeg mlijeka. No, danas se on pravi od kravljeg. Prema tekstu koji je napisao Krešimir Fumić, za izradu jednog sira težine 800 grama potrebno je oko šest litara mlijeka. Kod njega je trošak izrade po kilogramu oko 2 eura, a trenutno se za kilogram dobije minimalno 40 kuna.
Zanimljiv je i posebno sir iz mišine. Pravi se od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka, pa su i troškovi proizvodnje samim tim različite. Tim problemom se pozabavio Boris Perić koji je ukalkulirao sve moguće troškove. Po ovci se prema Periću može ostvariti prihod od 291 euro, a potroši se oko 90. Dakle jedna ovca bi proizvodnjom sira iz mišine trebala osigurati takozvanog «čistaka» 200 eura. Po kilogramu sira računa se trošak od 9,60 eura. Za stočnu hranu jednoj ovci godišnje treba 40 eura u što ulaze izdaci za pašu, 120 kilograma sijena, 33 kg smjese te 30 litara mlijeka za ishranu janjadi., pa i nešto smjese za janjad. Takav sir se prodaje po cijeni od 80 do 120 kilograma. Ponekad za nižu cijenu ako je u pitanju prodaja većih količina, ali nerijetko se dobije i više ukoliko gospodarstvo ima razvijen vlastiti agroturizam. Po tome bi trebalo računati da je zarada od 161 do 212 eura po ovci. Kada je u pitanju kozji sir iz mišine tada se po kozi može zaraditi i 573 eura, jer prihodi iznosi u takvoj proizvodnji i 793 eura po kozi. Koza daje 60 kilograma sira, jare od približno 25 kilograma, a zanimljivi su i poticaji koji iznose 300 kuna po kozi godišnje. Valja imati na umu da koza za razliku od ovce daje i do 500 litara mlijeka, a troškovi hrane su znatno manji. No, cijene kozjeg sira iz mišine se kreću od 70 do 90 kuna za kilogram i po kozi se zaradi od 450 do 606 eura. Za kilogram sira, bez troškova držanja ovaca, treba računati trošak od 5,21 euro.
Po kravi se za takav sir može zaraditi 2855 eura. Naime, ako se gospodarstvo bavi proizvodnjom takvog sira jedna krava bi za 429 kilograma sira i tele težine od 120 kilograma godišnje i uz poticaj od tisuću kuna trebala uprihoditi 4533 eura. Zarada nakon odbića troškova hrane, sirila, mišine, rada i ostalih troškova trebala po kravi iznositi 2.855 eura. Samo za hranu treba računati izdatke od nekih 740 eura. Cijena takvog sira je od 60 do 80 kuna za kilogram. Ako se u samoj proizvodnji sira računaju oni izravni troškovi proizvodnje kao što su mlijeko, sirilo, mišina i ostali troškovi iznose 98 e. Ukupni prihod je, ako je cijena sira 70 kuna za kilogram, nekih 230 eura, što znači da po kravi, odnosno jednoj mišini, ostaje 138 eura. Tako se računa i za trošak preko 500 kuna za mlijeko, koje ipak proizvođač ne kupuje, nego ga jednostavno ne preda. U toj računici je za potrebu jedne mišine težine od 35 kilograma potrebno 244 litre mlijeka.
M.GRBAVICA


Izvori

Glas Slavonije

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovo je motar ili matar, samonikla biljka koja raste iz kamena. Najbolje ju je brati početkom ljeta prije cvjetanja, pa kiseliti i jesti uz brojna jela.