Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.05.2008.

Kalkulacija držanja ovaca i koza

  • 5.748
  • 206
  • 0

Držanje ovaca i koza sve je popularnije, a posebno na hrvatskim otocima. Sve je više pobornika i u ostalim dijelovima Dalmacije, Like i Gorskog kotara. Okupljenima na Noćnjaku, međunarodnoj manifestaciji maslinova ulja, Noćnjak 2008, Ladišić je održao zanimljivo predavanje o kalkulaciji proizvodnje mlijeka i sira. Počeo je zanimljivim konstatacijom kako «Maslina i ovca od pamtivjeka zajedno». Istakao je da treba voditi računa o prvoj i najjednostavnijoj računici. To je da od 100 litara mlijeka ovčari dobiju 15 kilograma sira. Ako se računa da se kilogram prodaje po prosječnoj cijeni od nekih 150 kuna onda je prihod približno 2.250,00 kn. Onda 10 ovaca daje 150 kilograma sira, a onda i prihod od 22500 kuna. Istakao je i kako je Pag doslovce zlatni rudnik. Muze se oko 20 tisuća ovaca. Prema Ladišiću za sir i mlijeko treba se od jedne ovce dobiti 300 eura, te još 50 za janje. Velike su perspektive ovčarstva u Hrvatskom priobalju i otocima i mnogo je prostora za razvoj. No, da nije sve kao na Pagu govori i podatak da se na Braču muze samo tisuću ovaca. Mora se znati da je Brač jedan od najvećih otoka u Hrvatskoj, s velikim prostranstvima i mogućnostima za uzgoj ovaca. No, već na susjednom Hvaru, ovaca gotovo da i nema iako postoje razne mogućnosti. Naveo je primjer i kako talijanski otok Sardinija muze više ovčjeg mlijeka nego li cijela Hrvatska zajedno pomuze kravljeg.

Dakako naveo je i koliko košta hranidba, objekti, veterinarske usluge i slično. U Hrvatskoj se pretežito ovčarstvom bave starija gospodarstva, ali na samom noćnjaku smo uvidjeli da se za mužnju i proizvodnju sira odlučuju u pravilu mlađi ljudi. Prije svega je riječ o poduzetnijim osobama koje su se odlučile i za suvremeniju proizvodnju. Primjerice, na predavanju je bio i Slavko Petrović, iz Pakovog sela, jedan od zasigurno najuzornijih i najnaprednijih hrvatskih proizvođača sira. Ujedno je na ocijeni kvalitete sira dobio i najviše nagrada.


Izvori

Glas Slavonije

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Prozor-Rami počela dvodnevna manifestacija Međunarodni sajam šljive, na kojem sudjeluje oko 90 izlagača iz BiH i RH.🌞💜