Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alltech Hrvatska
  • 27.01.2020. 10:30

Kako učinkovito smanjiti djelovanje mikotoksina na mliječnim farmama

Upravljanje mikotoksinima trebalo bi biti u središtu pozornosti svakog proizvođača stočne hrane i svakog uzgajivača, savjetuju iz tvrtke Alltech Hrvatska.

Foto: Alltech.com
  • 643
  • 63
  • 0

Zaraza mikotoksinima koji se nalaze svugdje mogla bi se odraziti čak i na one mliječne farme kojima se izvrsno upravlja. Koliko oni utječu na poljoprivrednu proizvodnju, kako ih prepoznati i pripremiti kvalitetnu silažu, objasili su stručnjaci tvrtke Alltech čija je misija poboljšati performanse i zdravlje ljudi, životinja i biljaka kroz prirodnu hranidbu i znanstvene inovacije, a posebice uz pomoć tehnologija koje se temelje na kvascu.

Svake godine tvrtka Alltech na određenim lokacijama uzima između 100 i 150 uzoraka kukuruzne silaže te provodi analizu žetve. U zadnjih nekoliko godina, prosječna količina mikotoksina otkrivenih u uzorku narasla je s 2,5 na 6,25.

Međutim, Alltechov stručnjak Pat Crowley pojašnjava da farmeri na mliječnim farmama mogu smanjiti trošak proizvodnje ranim otkrivanjem prisustva mikotoksina.

"Važno je razumjeti rizik i kako ga smanjiti dobrim strategijama upravljanja ili dodavanjem aditiva", navodi Crowley te dodaje: "Mnogi su se 2019. godine odlučili za analizu kukuruzne silaže još u prosincu, a neki su to obavili samo u ožujku. Ako pogledamo količinu mikotoksina u svježem uzorku, njihov se broj neće smanjiti, on će ostati na istoj razini što god činili. Stoga želimo stvoriti uvjete u kojima neće doći do povećanja količine mikotoksina uslijed skladištenja i fermentacije. Kada vrijeme postane toplije, pojavi se nešto vlage u zraku, snijeg se počne otapati, dolazi do eksplozije mikotoksina - a pojavi se i nekoliko novih, poput zearalenona i peniciliuma, a oba su mikotoksini plijesni koje se pojavljuju pri skladištenju."

Otkrivanje mikotoksina

Crowley kaže da postupak otkrivanja mikotoksina započinje savjetovanjem sa stručnjacima koji se dobro razumiju u krmiva.

Kada vrijeme postane toplije, pojavi se nešto vlage u zraku, snijeg se počne otapati, dolazi do eksplozije mikotoksina!

"Standardni je pristup posjetiti mliječnu farmu, pregledati krmivo, razgovarati s proizvođačima, uzgajivačima i ljudima koji se bave zdravljem stada i usjeva te izraditi evaluaciju krmiva", navodi Crowley. "Mi prvo pregledamo skladišne prostore, bilo da je riječ skladištenju na hrpi, u trapovima ili spremnicima. Napravimo jednostavan vizualan pregled. Pitamo se možemo li vidjeti neke dijelove na kojima je došlo do propadanja, truljenja ili pojave plijesni koje proizvode mikotoksine. Mogu li se ti dijelovi vidjeti prostim okom? Ponekad da, ponekad ne, no tada prelazimo na sljedeći korak. Ja se služim termalnom kamerom za pregled skladišnih prostora kako bih mogao bolje utvrditi probleme i poteškoće koje nisu vidljive prostim okom i kako bih mogao bolje utvrditi postojeće stanje", objasnio je ovaj stručnjak.

Dodao je i kako nakon toga, mnogi proizvođači žele testiranje sastojaka na mikotoksine kako bi točno znali s čime se suočavanju: "Alltechov 37+® laboratorij u Dunboyneu u Irskoj ima izvrstan tim koji odlično radi. Oni mogu provesti testiranje na 50 poznatih mikotoksina, znaju na koji način oni djeluju i u kakvom su međudjelovanju s ostalim mikotoksinima. Rezultate možemo pretočiti u indikator pod nazivom REQ (količina koja predstavlja rizik) i reći uzgajivačima:

"Ovo je rizično za vaše stado, način proizvodnje i hranidbe", kako bi znali što dalje.

Alltechov laboratorij radi testiranje na 50 poznatih mikotoksina, znaju na koji način oni djeluju i u kakvom su međudjelovanju s ostalim mikotoksinima.

Kako prepoznati simptome

Iz Alltecha ističu kako je zaraza mikotoksinima najočitija zbog utjecaja koji oni imaju na stoku. Različiti simptomi također mogu ukazati na ozbiljnost problema.

"Zaraza će se odraziti na promjene unosa suhe tvari, promjene u proizvodnji mlijeka, bilo da je riječ o udjelu masti ili bjelančevina", navodi Crowley. Obilaskom farme možete primijetiti razlike u konzistenciji stajskog gnojiva ili ispljunutu polufermentiranu hranu, što je klasičan znak prisutnosti vrlo visokih razina DON-a. Dosta toga možete saznati i promatranjem same krave. Tako možete utvrditi do kojih je promjena došlo. Što se događa? Kako krava izgleda? Ima li neurednu dlaku? Tanka dlaka? Kreće li se dobro? 

Cjenovno učinkovita rješenja

Kada se u potpunosti shvati u čemu je problem, potrebno je pronaći odgovarajuće rješenje. Prema Crowleyju, ponekad je najočiglednije "rješenje u razrjeđivanju". To uključuje utvrđivanje sastojka stočne hrane koji je izvor zaraze mikotoksinima i pokušaj razrjeđivanja ostalim sastojcima kako bi se smanjio negativan učinak. Međutim, to nije uvijek moguće, a tada se moraju primijeniti proizvodi koji se temelje na provedenim istraživanjima.

"No, velik dio rješenja zapravo se nalazi na poljima", navodi Crowley. "Može se odnositi na način obrade tla, način prevrtanja zemlje kako bi mikrobi iz tla mogli razložiti ostatke, otpatke, stabljike kukuruza i lišće ili je stvar plodoreda, kojim se može prekinuti lanac za neke plijesni i mikotoksine u polju, ako je to moguće". 

Četiri koraka za pripremu kvalitetne silaže

Jedan od najboljih načina ublažavanja zaraze mikotoksinima, savjetuju iz Alltecha, je priprema najbolje moguće silaže. Crowley donosi četiri savjeta kako se ona može spremiti.

Prvi korak, navodi, je odabir sjemena. Odaberite sjeme koje odgovara vašim potrebama po pitanju probavljivosti, prinosa, razina škroba, itd. Druga važna stvar je učinkovito obavljanje žetve. Kontrolirajte vlažnost, odredite visinu reza i uskladištite silažu što je ranije moguće. Ovo je vrlo važno jer majka priroda ne omogućuje uvijek obavljanje žetve po idealnom vremenu, stoga se mora dobro odabrati vrijeme žetve i obaviti je vrlo brzo.

Kao treći korak ističe odgovarajuće skladištenje silaže. Naravno, ono ovisi o učinkovitosti i brzini. Bez obzira na način na koji se skladišti, u hrpama, trapovima, silosima ili spremnicima, to se mora učiniti brzo. Silažu je potrebno zapakirati tako da ne ulazi kisik koji dovodi do fermentacije. Na taj način dobit ćete stabilnije krmivo. I zadnji je korak pravilno izuzimanje. Čak i ako točno slijedite sve prethodne korake, sav vaš trud može propasti ako ne izuzimate dovoljno svakoga dana, ako ne uklanjate trulež ili plijesan i time hranite životinje, savjetuje ovaj stručnjak.

Za više informacija o mikotoksinima, obratite se tvrtki Alltech Hrvatska na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Alltech Hrvatska Mikotoksini Stočna hrana Silaža Testiranje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]