Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojstvo
  • 13.07.2018. 07:30

Kako ublažiti agresivnost krmača poslije prasenja?

Poslije prasenja, krmače su prvo uznemirene. One često ustaju i liježu, ne daju prasadi sisati, gnječe ih i uglavnom leže na trbuhu. Sam čin napada na praščiće događa se iznenada uz cikanje. Nedugo potom krmače se smiruju, leže nezainteresirane za okolinu i uglavnom prihvaćaju praščiće tijekom tog dana ili sutradan.

Foto: Flickr / Robert Nunnally
  • 8.762
  • 255
  • 0

Prema riječima savjetodavca Zvonka Džebe, kod pojedinih prvopraskinja, a rjeđe kod višepraskinja nakon prasenja, ali i nekoliko dana poslije toga, dolazi do zloćudnosti i agresivnog ponašanja. Kako objašnjava, agresija može biti usmjerena na praščiće, ali isto tako i na ljude koji se nalaze u objektu u kojem se nalaze krmače. Uzrok takvog poremećaja ponašanja još nije potpuno rasvijetljen, ali se pretpostavlja da kod prvopraskinja postoji strah od novorođene prasadi, njihovog prisustva i cike. Džeba napominje da, također, prisutnost nepoznatih osoba u objektu ili ljudi koji pomažu pri prasenju može izazvati strah i agresiju krmača.

Krmače su uznemirene i ne prihvaćaju odmah praščiće

Poslije prasenja, krmače su prvo uznemirene. One često ustaju i liježu, ne daju praščićima sisati, gnječe ih i uglavnom leže na trbuhu. Sam čin napada na prasad događa se iznenada uz cikanje. Nedugo potom krmače se smiruju, leže nezainteresirane za okolinu i uglavnom prihvaćaju prasad tijekom tog dana ili sutradan.

Što se može učiniti?

Dok se krmače ne smire, praščiće treba odvojiti i povremeno ih puštati da sisaju svaka dva sata. Zvonko Džeba preporučuje da se agresivnim krmačama daju neki od sedativa, a isto tako i oksitocin za lakše lučenje mlijeka da bi im se smanjila nervoza. U težim slučajevima je neophodno da se vlasnici uznemirene životinje obrate veterinaru.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Svinje Krmače Agresivnost Svinjarstvo Zvonko Džeba Stočarstvo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]