Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Karipske svinje
  • 17.09.2015. 08:30

Kako su nasukane svinje dospjele na Karibe?

Neki izvori govore da su Španjolci i Portugalci donijeli nasukane svinje na Karibe.

Foto: The Islands Of The Bahamas
  • 651
  • 37
  • 0

Na Bahamima postoji otok na kojem se svinje igraju na pijesku, leže na suncu, plivaju do brodova gdje ih često hrane turisti. Oko 20 svinja živi na nenaseljenom otoku naziva Big Major Cay, u Exumi na Bahamima. Zato se to mjesto i naziva Plaža svinja.

Postale su omiljena meta medija, ali i znatiželjnih povjesničara. Inspirirale su i knjigu za djecu pod imenom Tajni otok svinja, ali i pjesmu. No iza ove idilične slike kriju se i neka pitanja na koja ćemo pokušati dati odgovor. Je li neobično vidjeti svinju da pliva? I kako su ove svinje uopće dospjele na otok?

Motivirane hranom ne boje se vode

Svinje su prirodni plivači kada to situacija zahtijeva. Kako su motivirane hranom, nije im problem ni zaplivati. Prije 400 godina, svinje i druge životinje su na otok donijeli europski doseljenici koji su doputovali na brodovima. Tako su one širile svoje stanište na druge otoke gdje su podosta utjecale i na nativnu floru i faunu. Međutim, nije jasno jesu li svinje dospjele tu s brodovima mornara ili doseljenika.

Pitali smo i povjesničare. Prema podacima, do 17. stoljeća su svinje koje su lutale karipskim otočjem već bile udomaćene, a u Francuskoj su bile poznate kao nasukane svinje. Povjesničari ne mogu zaključiti jesu li svinje bile namjerno puštene ili su same pobjegle u divljinu.

Španjolci i Portugalci donijeli nasukane svinje?

Neki izvori govore i da su svinje pronašli ostavljene od strane Španjolaca i Portugalaca, za što postoje i čvrsti dokazi. 1512. godine jedan portugalski istraživač imena Pedro Mascarenhas pustio je svinje, kokoši i koze na otok Mauritius u Indijskom Oceanu, što je bilo pogodno za taj nenaseljeni otok. Iako nije definitivan dokaz, postoji naznaka kako su na sličan način svinje našle svoj put i do Big Major Cay-a.

Kao zanimljivu činjenicu ističu i da je riječ barbecue (roštilj) potekla baš iz ovih krajeva gdje su prvi lovci na svinje koristili boucan koji je služio kao okvir za roštiljanje svinjetine. Otuda i riječ buccaneer, koja znači pirat. Termin je kasnije prenesen na pirate s Kariba, koji su također jeli roštilj, a mnogi su prije toga bili i lovci.

Također, još veći bonus je i staropiratski recept pronađen u knjižici iz 18. stoljeća koji kaže da je grilanu svinjetinu najbolje konzumirati s malo limete, soli, papra i zgnječene paprike. Pirati su marinadu stavljali i unutar svinjske utrobe zajedno sa divljim pticama koje su tada predstavljale slastan zalogaj. Za još bolji doživljaj, ubacite nekoliko svinjskih kostiju i kože u vatru kojom se kuha. Vjerovalo se da će to doprinijeti okusu jela. I uz to rum. Mnogo ruma.

Foto: The Islands Of The Bahamas


Tagovi

Karibi Svinje Doseljenici Brodovi Mornari Gusari Pirati Lovci Europa Indijski ocean


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]