Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napajanje stoke
  • 12.01.2024. 18:00

Kako spriječiti smrzavanje vode u pojilicama?

Sprječavanje smrzavanja vode tijekom zime je veliki izazov za uzgajivače. Kako se bore s niskim temperaturama i stvaranjem leda?

Foto: Depositphotos/budabar
  • 5.169
  • 301
  • 1

Zima može biti izazov za stočare koji svom stadu moraju osigurati vodu za piće na otvorenom polju. Najveća opasnost je kada temperature ispod nule potraju nekoliko dana ili duže vremenske razdoblje.

Osim nedostupnosti, ovakva pothlađena voda ima negativno djelovanje na opće stanje životinja i njihovih proizvodnih performansi. U slučaju da pojilice i korita za vodu nisu smješteni u zaštićenim objektima, neophodno je da imaju grijače s termostatom koji će spriječiti stvaranje leda. Osim električnih, postoje i razne izvedbe pomoću plina ili preko solarnog napajanja.

Vrlo su efikasne i termo pojilice, ali se treba dobro izolirati priključak za vodu. Postoji mnoštvo načina da se spriječi formiranje leda na niskim temperaturama alternativnim metodama.

Alternativne metode 

Za malo niže i kratkotrajne niske temperature dovoljno je da su pojilice i korita s vodom zaštićena od udara hladnog vjetra i nisu izravno izložena vanjskim utjecajima. Postavljaju se na osunčanoj, južnoj strani. Izravna sunčeva svjetlost može doprinijeti bržem otapanju, kao što je to slučaj s mrazom ili snijegom na krovovima, ulicama i drugim osunčanim mjestima. Zaštićeni prostori i razni poklopci će imati sličnu ulogu.

Korita za vodu trebaju imati veću zapreminu, jer se manja količina brže zamrzava. Dodatnu zaštitu možemo napraviti postavljanjem izolacije što je jeftin način da omogućimo životinjama da piju tijekom cijele zime. Uspjeh ovisi o vrijednosti temperature. Kao izolacijski materijal koristi se slama, gume.

Jednostavan način izolacije je kad se u veće korito stavi sloj izolacijskog materijala zatim manje korito koje punimo vodom. Postoji mogućnost djelomičnog ukopavanja korita koje se dodatno zaštiti. Mogu se postavljati i zaštitni zidovi, privremeni ili trajni, koji sprječavaju hladan vjetar da rashlađuje vodu.

Na površinu korita se postavljaju predmeti koji plutaju. Voda koja se kreće se ne smrzava. Životinje ih mogu pomicati dok piju vodu i tako utjecati na kretanje tekućine. Najjednostavnije je postaviti lopte ili plovke.

U cilju sprječavanja stvaranja leda može se u korito dolijevati svježa voda nekoliko puta na dan.


Tagovi

Pojilice Led u pojilicama Napajanje stoke zimi Korito za vodu Smrzavanje pojilica Izolacijski materijal


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.