Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječno govedarstvo
  • 19.07.2018. 07:30

Kako prepoznati estrus kod krava?

Estrus ili tjeranje je razdoblje u kojem krava pokazuje želju za parenjem, odnosno kada je sposobna za oplodnju. Redovno pokazivanje znakova estrusa i njegovo uspješno otkrivanje najvažniji su preduvjeti za povećanje reproduktivne efikasnosti stada.

Foto: PublicDomainPictures
  • 6.617
  • 26
  • 0

Održavanje visoke reproduktivne učinkovitosti stada provodi se radi očuvanja općeg i reproduktivnog stanja grla u stadu, povećanja proizvodnje mlijeka i teladi po kravi, a time se povećava ekonomska dobit vlasnika farme. S druge strane, optimalna reproduktivna učinkovitost stada utječe na smanjenje troškova proizvodnje, smanjenje stupnja izlučivanja grla, pa to dovodi do bržeg genetskog napretka poželjnih i odabranih genotipova.

Ovulacija se ponavlja svakih 21 dan dok krava ne bude gravidna

Estrus ili tjeranje je razdoblje u kojem krava pokazuje želju za parenjem, odnosno kada je sposobna za oplodnju. Spolnim sazrijevanjem junice i pojavom prve pubertetske ovulacije, uspostavlja se ciklična ovarijalna aktivnost. Ovulacija se ponavlja u prosjeku svaki 21 dan, sve dok životinja ne ostane gravidna. Junice su spolno zrele već sa 8-9 mjeseci. Međutim, za priplod su sposobne tek sa 14-15 mjeseci starosti i tjelesnom masom preko 350 kilograma.

Kako objašnjava savjetodavka Aleksandra Repček, redovno pokazivanje znakova tjeranja i njegovo uspješno otkrivanje, najvažniji su preduvjeti za povećanje reproduktivne efikasnosti stada. Trajanje estrusa varira od tri do 28 sati, ali kod većine krava on u prosjeku traje 12-16 sati. Pojava ovulacije se očekuje oko 10-12 sati nakon estrusnog perioda, odnosno prestanka manifestacije refleksa stajanja.

Neophodno je praćenje i plansko korištenje spolnog žara 

Kod 70% krava spolni žar se pojavljuje između 18 sati i šest sati ujutru, ali se u 50% slučajeva on javlja od ponoći do šest sati ujutro. Spolni žar se ne pojavljuje ravnomjerno tijekom dana. U okviru kontroliranog programa reprodukcije neophodno je neprekidno praćenje, prepoznavanje i plansko korištenje pojave spolnog žara. S tim u vezi, uspjeh osjemenjivanja i koncepcije u velikoj mjeri ovisi o uspješnosti prepoznavanja i bilježenja znakova i manifestacije estrusa.

Kako prepoznati estrus kod krava i junica?

Glavni znaci estrusa kod krava i junica su:

  • Manifestacija refleksa stajanja - kada životinja dozvoljava da je bik zaskoči. Refleks stajanja je dobro povezan s trenutkom ovulacije (grla u estrusu, također, skaču na druge životinje);
  • Zakrvavljenost (hiperemija) i otok vulve (stidnice);
  • Otjecanje ljepljive staklaste providne sluzi iz vulve;
  • Promjene ponašanja - životinje su agresivnije, protjeruju i guraju svoje partnere u grupi, češće se oglašavaju mukanjem, uznemirene su, više se kreću i češće ustaju, slabije jedu, uspostavljaju kontakte s drugim životinjama u grupi, učestalije socijalno lizanje i polaganje glave na kaudalni dio tijela druge životinje;
  • Fiziološke promjene - viša tjelesna temperatura, pojava sitnih ugruška u mlijeku, pad dnevne mliječnosti.

Navedeni znaci estrusa, također, mogu izostati, a tada je riječ o pojavi "tihog estrusa". U tom slučaju ovulacija nije praćena vanjskom manifestacijom znakova estrusa, pa je određivanje optimalnog vremena inseminacije znatno teže.

Komercijalni softveri olakšavaju otkrivanje krava u estrusu

Pravilno i ažurno vođenje matične evidencije, to jest uvid u reproduktivni status svake plotkinje ponaosob, vrlo je značajno za otkrivanje životinja u estrusu. Ažurirani uvid u reproduktivni status svakog grla, u današnje vrijeme, olakšavaju komercijalni softveri pomoću kojih se kontrolira i upravlja svim tehnološkim procesima na farmi. Postoji nekoliko načina detekcije estrusa, a jedan od uobičajenih je vizualno promatranje stada u određenim vremenskim terminima i u odgovarajućem trajanju. Stručnjaci preporučuju da se stado promatra 4-5 puta po 20 minuta tijekom 24 sata, a potom da se posebna pažnja posveti jutarnjim satima, prije muže i ranim večernjim satima. Suglasno aktualnim istraživanjima, uspješnost takvog načina otkrivanja estrusa je oko 90% (primijećenih grla). 

Pomoćna tehnička sredstva također mogu biti korisna

Prilikom obavljanja vizualne kontrole stada, preporučljivo je da se kod krave za koju se sumnja da je u estrusu, napravi i dodatna provjera izazivanjem takozvanog refleksa stajanja ili refleksa pomicanja repa. Izazivanje refleksa stajanja se provodi polaganjem ruku na križni dio kralježnice, dok se refleks pomicanja repa postiže masažom donjih dijelova stidnice.

Za otkrivanje plotkinja u estrusu mogu se koristiti i pomoćna tehnička sredstva poput "detektora naskakivanja" koja pomažu kod boljeg uočavanja znakova naskakivanja. Kao detektori se koriste različite vrste kapsula s bojom koje poslije naskakivanja pucaju i ostavljaju tragove u regiji križnog dijela tijela, zatim naljepnice i flasteri u boji s kojih se nakon naskakivanja skida sloj boje, sprejevi i masne krede i drugo.

U upotrebi su i posebno napravljeni električni uređaji, koji osim registriranja naskakivanja, utvrđuju i ukupan broj skokova i točno vrijeme ovulacije. Od ostalih metoda uspješno se koriste i hormonski (progesteronski) brzi testovi za utvrđivanje koncentracije progesterona u mlijeku (krvi), detektori aktivnosti kretanja (pedometri), korištenje bikova probača, mjerenje vaginalnog električnog otpora, praćenje ponašanja plotkinja primjenom tv-monitoringa itd.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Tagovi

Estrus Krave Govedarstvo Teljenje Plotkinje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]