Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozarnik
  • 05.08.2018. 07:30

Kako pravilno izgraditi kozarnik

U današnje vrijeme dolazi do napretka u pogledu smještaja koza. Uvoz genetski vrijednih pasmina i intenziviraje proizvodnje dovelo je do izbjegavanja tradicionalnog načina držanja koza.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.378
  • 34
  • 0

Koze se ubrajaju u najstarije pripitomljene pasmine životinja i od davnina su služile čovjeku i davale mu visokokvalitetne proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i stajnjaka.

U današnje vrijeme dolazi do napretka u pogledu smještaja koza. Uvoz genetski vrijednih pasmina i intenziviranje proizvodnje dovelo je do izbjegavanja tradicionalnog načina držanja koza. Uvidjelo se da držanje velikog broja grla na jednom mjestu nema povoljan utjecaj na proizvodnju.

"Rasplodnim jarčevima je potrebno osigurati prostor od 2,5-3m2/grlu, rasplodnim kozama s jarićima potrebno je 1,8-2,2 m2, šilježad i neoplođene mlade koze zahtijevaju 1,3-1,5 m2/po grlu", poručuje Gordana Olajić

Preporučena visina kozarnika 2,5-3m

Dalje dodaje da bi preporučena visina kozarnika trebala biti od 2,5-3m. S obje strane objekta neophodno je osigurati prozor, čija površina mora biti jednaka 1/20 od ukupne površine poda. Kada dođe vrijeme jarenja koza, temperatura u kozarniku ne smije biti manja od 15°C.

Slobodan i vezan način držanja koza

Kod vezanog načina držanja koza prisutan je sustav manjih stada, najčešće su to slučajevi kada se koze preko ljeta puštaju na pašnjake, a tijekom zime su zatvorene u objektima. Što se preporučuje kod slobodnog sistema, otkriva Olajićeva: "Kod slobodnog sustava držanja preporučuje se da se hranidba i napajanje obavlja pomoću grupnih hranilica i pojilica, dužina jasala bi trebala biti oko 0,3-0,35m, kozlićima je neophodno osigurati 0,20m, a za šilježad 0,25-0,30m".

Kada govorimo o smještaju - ležištu, neophodno je prostor prilagoditi uzrastu jedinke. Preporučena dužina ležišta trebalo bi biti između 95-105 cm, a širina oko 50-55 cm. Čak i ako napravite odgovarajuće dimenzije ležišta, mali problem nastaje, jer koze tom prilikom ne leže ravno, već to rade i poprečno i izmetom zagađuju sve dijelove ležišta. Da ne bi došlo do ovakvih situacija. potrebno je postaviti pregradu između ležišta i na taj način spriječiti lijeganje poprečno.


Tagovi

Kozarnik Smještaj za koze Prostor za koze Rasplodni jarčevi Način držanja koza Kozlići


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistra je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs