Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uhranjenost životinje
  • 17.09.2022. 13:30

Kako obaviti procjenu kondicije ovaca i koza - utječe na reprodukciju?

Za ocjenu kondicije najčešće se koristi brojčana ljestvica od 1 do 5. U vrijeme pripusta ovce i koze trebaju imati ocjenu 3

Foto: Depositphotos/AntonioGravante
  • 468
  • 64
  • 0

Kondicija je stanje uhranjenosti životinje i ima važan utjecaj na reprodukciju i proizvodnju ovaca i koza. Na nju možemo utjecati u većoj ili manjoj mjeri, što znači da se ona može mijenjati tijekom života.

Ovce i koze su uglavnom sezonski poliestrične životinje koje se u našim krajevima tjeraju u jesen. Prije tog perioda potrebno ih je pripremiti za pripust, navodi Mija Golemac, dipl.ing.agr., iz Federalnog agromediteranskog zavoda u susjednoj Bosni i Hercegocini. 

Metode procjene

Priprema prvenstveno podrazumijeva procjenu i popravljanje tjelesne kondicije koje se počinje provoditi oko 4-5 tjedana prije pripusta. Najprecizniji način procjene tjelesne kondicije ovaca i koza je metoda vaganja koja zahtijeva puno vremena i veći angažman ljudi. 

Opipavajte rebra i područja prsne kosti (Foto:  Depositphotos/franky242)

Stoga se, s ciljem što jednostavnije provedbe, ocjenjivanje vrši na bazi procjene opipavanjem razvijenosti mišića i prisustva masnog tkiva iznad i oko pršljena kralježnice u slabinskog dijelu. Tu se mogu napipati koštane izbočine kralježnice (tmasti i poprečni izdanci kralježaka) koje se ističu jače ili slabije, ovisno o prekrivenosti mišićnim i masnim tkivom.

Važno je naglasiti da je ovu metodu kod koza prikladnije primjenjivati opipavanjem rebara i područja prsne kosti.

Brojčana ljestvica

Za ocjenu kondicije se najčešće se koristi brojčana ljestvica od 1 do 5. U vrijeme pripusta ovce i koze trebaju imati ocjenu 3, mršave i debele životinje neće biti u stanju postizati svoje maksimalne reprodukcijske i proizvodne kapacitete.

Ocjena 1 – ovce i koze izrazito su mršave, malaksale i vrlo teško stoje. Palpacija dugoga leđnog mišića i masnog tkiva upućuje na slabu ispunjenost slabinskog područja. Na opip se osjeća oštrina, dok se kod koza palpacijom prsnog dijela mogu jasno osjetiti koštane izbočine prsne kosti. Kod njih su pojedinačna rebra jasno vidljiva, masno tkivo u području prsa oskudno je i lako se obuhvati prstima.

Ocjena 2 - istaknuti su trnasti nastavci i jasno se mogu opipati tanki poprečni nastavci slabinskih kralježaka koji su glatki i zaobljeni, a prsti prolaze uz i ispod njihova ruba. Dugi leđni mišić umjerene je dubine i prekriven tankim slojem masnog tkiva. Kod koza je masno tkivo nešto više zastupljeno, vidljiva su posljednja rebra, a palpacijom se još uvijek jasno osjećaju rubovi rebara. Masno tkivo na prsnoj kosti može se obuhvatiti prstima i pomično je na dodir.

U vrijeme pripusta ovce i koze trebaju imati ocjenu 3

Ocjena 3 - trnasti i poprečni nastavci slabinskih kralježaka vizualno i palpacijski slabije su naglašeni, kao i područje između posljednjih rebara. Poprečni su nastavci glatki, dugi leđni mišić dobro je razvijen i umjereno pokriven masnim tkivom pa se tek jakim pritiskom mogu napipati rubovi slabinskih kralježaka. U odnosu na ovce, kod koza je nešto veća zastupljenost masnog tkiva, što je osobito izraženo u području rebara. Uz jači pritisak moguće je osjetiti međurebrene prostore, masno tkivo je na prsima deblje i slabo pomično.

Ocjena 4 - rubovi trnastih nastavaka slabinskih kralježaka i rebara nisu vidljivi i stječe se dojam zaobljenosti životinje, bez izraženih koštanih izbočina. Trnasti nastavci slabinskih kralježaka mogu se osjetiti uz jak pritisak, dok se poprečni nastavci ne mogu osjetiti pod prstima ili dlanom. Dugi leđni mišić dobro je razvijen i prekriven debljim slojem masnog tkiva. Kod koza rebra nisu vidljiva, masno tkivo u prsnom području teško je obuhvatiti prstima i nepomično je na dodir.

Ocjena 5 - količina nagomilane masti je tolika da se trnasti i poprečni nastavci slabinskih kralježaka ne mogu osjetiti. Visoka je zastupljenost masnog tkiva i u području zdjelice te prsne kosti. Dugi leđni mišić dobro je razvijen i prekriven debelim slojem masnog tkiva. Kod koza je naglašena obraslost rebrenog i prsnog dijela debljim slojem masnog tkiva koje je nepomično na dodir.

Škartiranje grla

Uvažavajući značenje dobre kondicije za reprodukciju i odgoj podmlatka u sklopu procjene grla se razvrstavaju i obavlja se škartiranje starih i nisko proizvodnih te se životinje razvrstavaju u skupine čiji je cilj hranidbom postići optimalnu kondiciju i pripremiti ih za pripust.

Koze vs. ovce - tko je snalažljiviji?

Predebela fizička kondicija nije poželjna, a životinjama se obrok kvantitativno i kvalitativno smanjuje kako bi ih doveli u rasplodnu kondiciju. Poboljšana hranidba u periodu pred pripust ima pozitivan utjecaj na uspjeh ovulacije, povećan broj jajnih stanica, smanjenu smrtnost embrija, vitalnije potomstvo.

Pojačana hranidba preporučuje se za grla lošije tjelesne kondicije. Obilnijom ispašom na kvalitetnijim pašnjacima i dodavanjem krepkih krmiva počinjemo oko četiri tjedna  prije pripusta. Što su životinje u lošijoj kondiciji u obrok se dodaje više žitarica.

Rasplodni mužjaci u vrijeme sezone parenja trebaju imati dobru kondiciju (ocjena 3,5-4) jer u tom periodu vrlo malo vremena provedu konzumirajući hranu i gube i do 12 posto tjelesne mase. Kvalitetna hranidba ima direktan utjecaj na broj podmlatka svake sezone.


Tagovi

Ovce Koze Kondicija Reprodukcija Pripust Brojčana ljestvica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.