Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispaša krava
  • 14.01.2016. 13:20

Kako naučiti krave plijevljenju?

Krave se mogu naučiti da jedu širokolisne korove, koji mogu ponuditi veći omjer hranjivih tvari od listova do stabljike. Oko 30 posto pašnjaka čine biljke koje krave normalno ne žele pasti. Ako ih naučite da jedu te biljke, možete postići veću profitabilnost.

  • 1.386
  • 208
  • 0

Proizvođači mlijeka u Oregonu imali su problem s izbirljivim kravama. Jon Banseno danas promatra svoju idiličnu farmu Monmouth, na kojoj je ne tako davno pokušavao natjerati svoje krave da pasu trave koje rastu na pašnjaku. Naime, izbirljiva kravlja nepca su nagrizala produktivnost ove farme. Krave jednostavno nisu htjele jesti gorku travu zvanu štavelj (Rumex crispus) koja se širila preko Bansenovih pašnjaka, prenosi časopis modernfarmer.

A ako krave nisu jele korov, on bi se širio sve dok ne bi preuzeo potpunu kontrolu nad pašnjakom. "Svatko ima sladak zub, a krave se po tome ne razlikuju od nas", kaže Bansen koji kao dobavljač Organic Valleya tretiranjem kemijskim sredstvima nikako nije mogao iskorijeniti korov.

Trputac i cikorija spasili stvar

Bansen se pak odlučio za sjeme trputca i cikorije, nešto manje gorkih biljaka od štavelja na svojem pašnjaku jer su oni prirodni parazitoidi koji onesposobljavaju crvne parazite u životinjskim želucima. Njegove krave počele su s ispašom novih biljaka, a na Bansenovo zaprepaštenje, preselile su se s trputca i cikorije i na štavelj, sasvim slučajno. Sada, cijela stada uživaju u ovoj, nekada pošasti.

Krave se mogu trenirati da jedu širokolisne korove

Iz toga proizlazi zaključak kako uvjetno možemo utjecati na ponašanje krava. Tijekom godina, stočni pedagog Kathy Voth govorila je farmerima i rančerima upravo to, kako se krave mogu utrenirati da jedu širokolisne korove, koji mogu ponuditi veći omjer hranjivih tvari od listova do stabljike.

"Oko 30% pašnjaka čine biljke koje krave ne žele normalno pasti", kaže ona. "Ako ih naučite da pojedu tih 30%, možete imati više stoke ili pokrenuti one koje su na manjem mjestu. Bit ćete profitabilniji". Pored toga, farmeri će uštedjeti vrijeme i novac jer neće morati zaprašivati ili kositi tako često. Kao što Vothova kaže "30% njegove krme će tako biti besplatno".

Miješati žitarice i trave

Vothova je već istrenirala 1.500 krava i 40 bizona da prošire raznolikost svog jelovnika, a proces je trajao samo 10 sati tijekom 10 dana. Ona je utemeljila jutarnji i popodnevni ritual ispaše koji počinje s kacama kravljih bombona poput zobi i ječma. Petoga dana, pomiješala je trave u kacama sa žitaricama. Obično će ga barem jedna krava pokušati početi tražiti i tako pojesti smjesu. To postaje primjer za ostatak krda i ubrzo svi prelaze na novi režim. "Omiljena mi je stvar u podučavanju kanadski čičak", kaže Voth. "Ako mogu naučiti kravu da ga jede, tada će jesti sve drugo na pašnjaku", piše Modern Farmer.


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Korov Trava Trputec Štavelj Krava Farma Pašnjak Bizon Kanadski čičak Farmeri Plijevljenje Širokolisni korovi


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]