Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarska politika
  • 30.07.2016. 09:00

Kako je politika ubila mlijeko?

U kojem smjeru ide proizvodnja mlijeka u EU?

Foto: bigstockphoto.com, NejroN Photo
  • 2.630
  • 130
  • 0

U najnovijem izdanju Mljekarskog lista, govori se o situaciji u mljekarskom sektoru, osobito prosvjedima zbog cijene mlijeka. Idemo u smjeru intenzifikacije proizvodnje mlijeka i nestajanja malih proizvođača. Vratimo se malo u prošlost. Kako je sve započelo?

Ukidanjem kvota za mlijeko omogućena je proizvodnja mlijeka bez ograničenja, što je dovelo do viškova mlijeka u Europi, a kao posljedica pala je cijena mlijeka.

Velike promjene u mliječnoj "politici"

U isto vrijeme odigralo se više događaja koji su izravno ili neizravno utjecali na proizvođače mlijeka. Povećao se broj supermarketa i svjetskih trgovačkih lanaca koji nude mlijeko "jeftinije od vode", a ruski embargo na europsko mlijeko i mliječne proizvode zakomplicirao je stuaciju. Došlo je i do 18%-tnog povećanja proizvodnje mlijeka u Novom Zelandu i smanjena je kineska potražnja za mlijekom zbog velikih zaliha mlijeka u prahu iz 2013.

Pogledajte najveću farmu na svijetu!

Unatoč problemima, neke zemlje članice EU i veliki proizvođači idu u smjeru "megafarmi" te ulažu u opremu i objekte.

Kina, Rusija, EU - veliki igrači određuju tempo

Još jedna vijest koja ide u prilog intenzifikaciji proizvodnje je gradnja najveće mliječne farme u svijetu sa 100.000 mliječnih krava. Ta će megafarma iz sjeverozapadnog dijela Kine opskrbljivati mlijekom Rusiju, a njezine velike zahtjeve za stočnom hranom opskrbljivat će ruski farmeri s proizvodnjom na 100.000 hektara. Kinesko se tržište mlijeka trenutno suočava s velikim izazovima. Kina doživljava sve veću potražnju za mliječnim proizvodima, a u isto vrijeme, ograničeni zemljišni resursi otežavaju razvoj stočarstva i sektora mljekarstva. Glavni izazovi za Kinu postaju kvaliteta i sigurnost hrane.

Sve ovo izravno utječe i na najmanjeg proizvođača mlijeka.

Foto: bigstockphoto.com, NejroN Photo


Izvori

Mljekarski List


Tagovi

Mljekarska politiksa Najveća farma svijeta Stočna hrana

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P