Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 14.04.2017. 12:00

Kako izdresirati pastirskog psa?

Inteligencija kod ovčarskih pasa ne igra presudnu ulogu u dresuri, već koncentracija.

Foto: Larry Pickett, Carole Field / Petguide
  • 5.020
  • 201
  • 0

Dobrog psa čuvara ne čini samo instinkt, već i obuka. Pas je od davnina vezan za čovjeka i pomaže mu na sve načine. To znači da se od rođenja mora krenuti sa dresurom kako bi pas prihvatio čovjeka kao vođu čopora.

Urođena sposobnost za rad sa stadom

Pastirski pas ima urođenu sposobnost za rad sa stadom zbog svog ovčarskog nagona pa je njegova sposobnost razvijena da specifično prepoznaje ponašanje ovaca i situacije u kojima je potrebna određena reakcija. Ono što je zajedničko za sve ovčarske pse je njihov temperament i hrabrost. Zato, ukoliko ne dresirate psa, lako će se dogoditi da mladi ovčarski pas u nekom trenutku napusti stado, što se naravno želi izbjeći. Zato mu je potrebna dresura.

Inteligencija kod ovčarskih pasa ne igra presudnu ulogu u dresuri, već koncentracija. Psu je bitno usmjeriti pažnju na nešto, a to je u ovom slučaju ovca.

Trebalo bi znati da pas možda neće odmah shvatiti svaku naredbu koju ste mu zadali, pa je potrebno i strpljenje. Zbog toga je neke vježbe potrebno ponoviti i nekoliko puta tijekom dana. Sutradan je važno nastaviti sa istom naredbom, sve dok pas iz prvog puta ne krene na naredbu.

Dresirani ovčarski psi su najbolja pomoć pastirima, a u vođenju stada mogu zamijeniti i nekoliko ljudi.

Razlike u dresuri pastirskih pasa

Razlike se kod pastirskih pasmina vide u temperamentu, pamćenju i inteligenciji. Možemo ih svrstati u dvije grupe: "goniči" i "skupljači" stoke.

U skupljače spadaju: belgijski ovčar i graničarski collie ili recimo australijski kelpie. Ove pasmine imaju prirodni i vrlo izražen nagon okupljanja stada, dok goniči, kao što su pulin, komondor ili njemački ovčar, imaju želju tjerati stado. Raspitajte se imate li goniča ili skupljača, da bi obuka bila što uspješnija.

Ovčarske pasmine koje su nastale za rad s krupnom stokom (hrvatski ovčar) često ostaju sami sa stadom, pa je njima potrebno i više rada.

Obuka pastirskih pasa imitiranjem

Ono što je karakteristično za obje grupe pastirskih pasa jest obuka imitiranjem. Ona počinje još kada štene ima šest odnosno osam mjeseci. Tada bi sa njim trebao biti stariji i iskusan ovčarski pas. Ukoliko se štene pusti sa starijim psom, tada će nagonski sve naučiti od njega. Vjerovali ili ne, i on će za svega nekoliko mjeseci biti odličan pastirski pas čuvar.

Ukoliko imate i druge domaće životinje, osim ovaca, istreniran pastirski pas će imitiranjem dovesti red u dvorišu, a pri tome neće nauditi životinjama.

Natjecanja dresiranih pasa

Natjecanja pastirskih ovčara često su se održavala u 19., ali i početkom 20. stoljeća u Njemačkoj i Engleskoj. Njemački ovčari koji su dresirani za čuvanje stada i danas u Njemačkoj idu na natjecanja iz ove discipline, a mnogi od njih imaju položen specijalan ispit u ovčarenju pod nazivom HGH ispit (Herdengebrauchshund).

U Engleskoj se takođee pastirski psi natječu, s tim da natjecateljski psi trebaju u određenom vremenu proći sve prepreke na poligonu, kao i da pronađu izgubljenu ili odbjeglu stoku i vrate ih u tor. Na natjecanju se posebno gleda koncentracija pasa, energičnost, brzina i poslušnost.

Foto: Larry Pickett, Carole Field / Petguide


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.