Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječno govedarstvo
  • 05.01.2021. 18:00

Kako dob teljenja utječe na proizvodnju mlijeka?

Najviši rezultati zabilježeni su kod životinja koje su se telile između 33. i 35. mjeseca života, a tijekom prve laktacije dale su oko 8.500 kg mlijeka.

Foto: Bigstock/tilo
  • 247
  • 428
  • 0

Istraživanje provedeno u Belgiji i Nizozemskoj pokazalo je da dob prvog teljenja može utjecati na količinu mlijeka koje krave proizvode tijekom prve laktacije, piše farmer.pl.

Naime, produktivnost tijekom prve laktacije je važno ekonomsko obilježje. Prema istraživačima, jedan od načina predviđanja količine mlijeka proizvedenog u prvoj laktaciji je bilježenje starosti junice u vrijeme prvog teljenja.

Proizvodnja mlijeka ovisna o teljenju

Studija je prikupila podatke više od četiri milijuna junica. Međutim, iz istraživanja su bile isključene životinje koje nisu imale potpune informacije o svojim roditeljima, te one koje su se telile prije 21. mjeseca starosti ili nakon navršenih 35. Osim toga, izostavljene životinje su i one koje su imale razdoblje laktacije od 250 i manje dana ili 750 i više. To je rezultiralo smanjenjem njihovog broja za istraživanje na 3,8 milijuna.

U roku od 15 godina, gotovo 60% se telilo između 24. i 27. mjeseca života i dale su u prosjeku 8.100 kg mlijeka. Najmanji prinos primijećen je kod teljenja u 21. mjesecu s prosjekom od 7.400 kg mlijeka. Suprotno tome, najviši rezultati zabilježeni su kod životinja koje su se telile između 33. i 35. mjeseca, a tijekom prve laktacije dale su oko 8.500 kg mlijeka.

Ranije teljenje može nadoknaditi troškove

Iako je veća proizvodnja mlijeka važan čimbenik profitabilnosti prve laktacije, nije i jedini koji treba uzeti u obzir. S jedne strane, junice koje se tele u mlađoj dobi mogu ranije nadoknaditi troškove uzgoja, kao što je potrošnja hrane, ali i ostaviti više potomaka. No, s druge strane studija je dokazala da mlađe proizvode manje mlijeka, što smanjuje prihode tijekom prve laktacije.

Starije junice koje su se otelile nakon 2,5 godine starosti su dale više mlijeka tijekom prva laktacije, ali treba napomenuti da su jele i više hrane zbog čega su troškovi njihovog uzgoja bili veći.

Dakle, dob prvog teljenja junice odnosno odabranih ženskih rasplodnih grla koja se još nisu telila, može biti odrednica mliječnosti tijekom prve laktacije. Međutim, dob ne bi trebala biti jedini kriterij pri odluci hoće li se uzgajati. Istovremeno, treba uzeti u obzir i ostale čimbenike poput visine i težine životinje.


Tagovi

Mliječnost Teljenje Proizovdnja mlijeka Istraživanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]