Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rogovi
  • 24.11.2022. 07:30

Kada se uklanjaju rogovi ovna, a zašto se radi vilašenje?

Njihova osnovna namjena je da služe za obranu od predatora, ali i za borbe u stadu kako bi ostvarili bolji status

Foto: Depositphoto/njnightsky
  • 1.468
  • 134
  • 0

Od davnina se vlasnici ponose ovnovima s lijepim rogovima. Najčešće su to ovnovi predvodnici. Od pasmine, spola i genetike ovisi prisustvo i njihov oblik. Mogu ih imati oba spola kod nekih pasmina, dok je za druge to isključivo karakteristika ovnova. Postoje šute, bezrožne pasmine, ali i one kod kojih se javlja veći broj rogova.

Služe za obranu

Nalaze se na lubanji. Imaju koštanu jezgru koju prekriva keratozni omotač i šuplji su. Krv kola kroz rog i ako ga životinja slomi ili ga odrežemo, dolazi do krvarenja. Oni rastu tijekom cijelog života i uvijaju se, a najbrži rast pokazuju kod mladih u prve tri godine. Unutrašnjost će se osušiti i postati šuplja nakon uginuća jedinke.

Njihova osnovna namjena je da služe za obranu od predatora, ali i za borbe u stadu kako bi se ostvario bolji status. Oštri vrhovi mogu probiti kožu i mišiće što može dovesti do infekcija. Posebno mogu biti opasni ovnovi u vrijeme parenja - mrkanja, kada napadaju i ljude.

Zašto ovnovi tuku ovce i janjad, ali i pastira?

Kako bi se spriječilo ranjavanje, mogu se ukloniti. Kod mladih životinja najbolje je da se to učini termo rezačem, odnosno uklanja se rožna osnova do kraja drugog tjedna života. Nakon paljenja, obavlja se dezinfekcija jodom. Kod odraslih životinja obavlja se rezanje ili postavljanje gumenog prstena, ali samo kod onih starijih od dvije godine. Rezanje se obavlja pod općom ili lokalnom anestezijom i to tijekom jeseni i zime kada nema muha da polažu jajašca u ranu. Ovu operaciju obavljaju isključivo veterinari, dok sami uzgajivači mogu staviti gumene prstenove. Njihova upotreba u nekim zemljama je zakonski zabranjena.

Korist, vilašenje i značaj

Od davnina su se rogovi koristili za pravljenje drški za noževe, oruđa, češljeva za kosu. Simbol su snage i moći.

Kako bi se povećala njihova ljepota, negdje se još uvijek obavlja vilašenje, uvijanje rogova u spiralu. Za to se odabiru mladi ovnovi ojanjeni u proljeće, jednogodišnjaci. Odaberu se oni koji imaju čvrst i lijep rog koji se svrdlom probuši pri dnu uz sam korijen. Kroz rupicu se provuče žica, a zatim se privuku kliještima. Preko čela najčešće ide kožni dio koji služi kao zaštita. Kada rog naraste, žicu skinemo i sve ponovimo. Tijekom tog procesa rog se uvija u spiralu. Najčešće se vilaše ovnovi predvodnici i oni namijenjeni za kurban.

U danima Kurban-bajrama muslimani iskazuju zahvalnost Gospodaru na svemu što imaju žrtvujući vlastiti kurban. Velika je čast za domaćina da svake godine osigura klanje kurbana, a njegovi rogovi se postavljaju na neki od pomoćnih objekata pored kuće. Prilikom kupovine često se događa da su rogati ovnovi skuplji od šukastih koji su iste težine.

Kod kršćana rog se spominje u Bibliji kao simbol snage. Može također simbolizirati oholu, nasrtljivu snagu koju Bog na kraju slama. Za sve narode ovan s velikim, jakim i spiralnim rogovima predstavlja ponos vlasnika i snagu njegovog gospodarstva.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Ovnovi Vilašenje Rogati ovnovi Rogovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.