Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Praščići za tov
  • 20.01.2019. 10:30

Kada se muško prase kastrira za tov?

Praščići za tov se kod nas uglavnom kastriraju u njihovom dojenačkom razdoblju. Međutim, u posljednje vrijeme sve je zastupljenija kasna kastracija - kada prasad dostignu težinu 60 do 70 kilograma.

Foto: Đorđe Simović
  • 3.910
  • 130
  • 0

Muška prasad imaju par spolnih žlijezda (testisi), koji pored njihove glavne funkcije stvaranja muških rasplodnih stanica - spermatozoida, izlučuju u organizam spolni hormon, koji ima značajnu ulogu u razvoju organizma. Spolni hormon djeluje na ponašanje mužjaka (muške jedinke su živahnije i ratobornije), a smanjuje im se i količina slanine i masti, a povećava muskulatura, odnosno količina mesa. Međutim, ako se prase prerano kastrira, prestaje lučenje hormona koje uzrokuje povećanje masnih naslaga (slanine).

Kastracija i zbog neugodnog mirisa

Kastrirana prasad se lakše čuvaju, u tovnom objektu mogu se miješati sa ženskim, izbjegava se nekontrolirano parenje. Kastracija se obavlja i zbog eliminiranja neugodnog mirisa mesa, koji se osjeti prilikom pečenja i konzumacije. Po zakonskim propisima, nekastrirane tovljenike ne bi trebalo stavljati u promet kao svježe meso, iako se u praksi to često događa.

Kada kastrirati prasad?

Naši stočari kastraciju prasadi uglavnom obavljaju dok u dojenačkom razdoblju. Neki to rade već trećeg dana po prašenju, kada im se daje injekcija željeza protiv anemije i režu zubi. Smatra se da je ovaj uzrast za industrijski način proizvodnje ekonomski opravdaniji, jer se jednim hvatanjem prasadi obavljaju tri posla.

Stočari s manjim brojem krmača i proizvedenih prasadi u turnusu kastraciju obavljaju pred zalučenjem prasadi, odnosno odvajanja od majke ili dan-dva kasnije.

Prednosti kasne kastracije

U posljednje vrijeme mnogi stočari se odlučuju za kasnu kastraciju, kada prasad dostigne težinu 60 do 70 kilograma. Prednost ove odložene kastracije je u tome što prasad brže napreduje, razvija muskulaturu, ima veću mesnatost uz manji utrošak hrane po kilogramu prirasta, a životinje su još uvijek mirne kada se uzgajaju u grupi.

"Međutim, još uijvek je kod nekih stočara prisutan strah od eventualnih komplikacija, pa i uginuća uslijed kasne kastracije. Ali uz preventivne higijenske uvjete, stavljanjem čiste slame kao prostirke, kastracija se uspješno obavlja", ističe Petar Pavković, dr. veterinarske medicine.

Znači, kastracija muške prasadi može se obaviti u rano doba, pri čemu kasnije svinje u tovu troše više hrane i imaju manje mesa i više slanine, pa sve do 60-70 kilograma težine, za koje vrijeme troše manje hrane i pri klanju od 100 kilograma još uvijek imaju više mesa, a manje masti od onih koji su kastrirani u vrijeme dojenja.


Tagovi

Praščići Kastriranje Spolne žlijezde Kasna kastracija


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.