Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suha hrana
  • 10.09.2017. 18:00

Jesenska hranidba stoke zahtjeva oprez

Veterinari upozoravaju da prelazak stoke sa svježe na suhu hranu u jesen izaziva bitne posljedice po zdravlje životinja, naročito poslije ovako sušne godine.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.198
  • 101
  • 0

U jesenskom razdoblju, kada je vegetacija skromnija, stočari pojačavaju hranidbu svojih životinja suhom hranom. Ona može biti koncentrirana - od koncentrata i samljevene hrane do silaže, sjenaže i slame.

Kako je ovogodišnji urod kukuruza podbacio, pa ne samo da je manji, nego je i niže kvalitete, to se može odraziti i na kvalitetu silaže.

Ranija kosidba može biti problem

Bračni par Aleksić, inženjer stočarstva Dijana i doktor veterinarske medicine Raško, upozoravaju poljoprivrednike na posljedice ranijih skidanja žitarica sa njiva.

"Kada je ovako sušna godina, problem može stvoriti ranija kosidba, prije nego što biljka dostigne voštano zrenje. U tom slučaju ta masa, koja zreli, kasnije u toku zime može preživačima stvoriti određene probleme. Proizvođači, nažalost, bez obzira na praksu i godine iskustva, a pod izgovorom da ne izgube prinos mlijeka, daju tu hranu koja može naškoditi i životinjama i ljudima u vidu, na primjer - aflatoksina", upozorava Dijana.

Životinje mogu obolijeti

Na primjer, kod onih grla goveda kod kojih je inače povećana ishrana koncentriranom hranom i silažom, nekvalitetan način ishrane, pa i sama loša hrana, mogu dovesti do postepenog mršavljenja, a kod mladih grla i do dehidracije.

"Postoje enteritisi, kada dođe do upale sluzokože crijeva i proljeva, jer hrana nije dovoljno mehanički obrađena i kao takva postaje otrov. U tankim crijevima se resorbiraju ti hranjivi sastojci, što dovodi do proizvodnje više mlijeka ili mišićne mase, pa se s hranjivim tvarima mogu unijeti i one toksične, s kojima se jetra ne može izboriti, što kasnije izazva proljeve, zaostajanje u rastu, pa i uginuća životinja", objašnjava Raško.

Veterinari upozoravaju da je najvažniji postepen prelazak stoke sa svježe na suhu ishranu, da hrana koja se daje bude potpuno zrela i pravilno mehanički obrađena, ali da se tijekom jesenskog i zimskog razdoblja poveća i davanje vode, upravo zbog te suhe hrane.

Podmladak je teže izliječiti

Liječenje se provodi terapijama ovisno koja je stoka u pitanju i koji stupanj obolenja, preko hrane ili direktno i dijetama. Sličan problem može se javiti kod podmlatka, kad naglo prijeđe sa majčinog mlijeka na suhu hranu.

Silaža

"Liječenje proljeva kod mladih teladi je mnogo kompliciranije i teže. Takvo tele 95% sastavljeno je od vode, pa kad dobije proljev dehidrira i tada je teško da će preživjeti. Kod prasadi, liječenje ide tako što se prvih dana skroz ukine hrana, daje im se samo voda, pa onda terapija s određenom dijetom", objašnjavaju Aleksići.

Na primjer, oni prasci koji su do petog dana dobili željezo, mnogo će lakše podnijeti prijelaz s majčinog mlijeka na koncentrat, jer u njemu nema željeza zbog čega budu anemični i podložni bolestima. Tako se i janjcima u prvim danima daje selen, iako je dobivanje proljeva kod ovih preživača rjeđe.

Foto: Julijana Kuzmić


Tagovi

Jesen Hrana Stoka Koncentrat Silaža Bolesti


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...