Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smještaj krava
  • 10.02.2024. 13:30

Je li svaki boks dobar za mliječne krave i na što obratiti pažnju?

Interesantno je da su gumeni madraci uzrokovali da krave sporije liježu. Je li "slamnati krevet" bolji za muzna grla?

Foto: Daniel Falta
  • 610
  • 95
  • 0

U posljednjih desetak godina sve više proizvođača mlijeka prelazi na slobodan sustav držanja krava, najčešće na boksove. Iskustva su uglavnom pozitivna, ali treba znati da se uvijek može napraviti korak naprijed. Zanimljivo istraživanje dolazi iz Njemačke, s Odjela za stočarstvo, Sveučilišta Georg August u Göttingenu. 

U toj državi se u 2019. godini većina muznih krava držala u slobodnim sustavima (73%), sa ili bez pristupa pašnjacima. Najveći broj njih (87%), su staje s pojedinačnim boksovima (PB).

Pojedinačni boksovi

Već odavno je poznato da smještaj krava u pojedinačnim boksovima pozitivno utječe na čistoću krava, ali i dobrobit te higijenu mlijeka. 

Na primjer, manji razmak oko 130 cm između vratne zabrane i ivice ležišta (ivica do hodnika) smanjila je prljavštinu i krava i ležišta u usporedbi s većim razmacima (190 cm).

Međutim, smještaj u pojedinačnim boksovima također može imati štetne efekte na ponašanje i zdravlje držanih životinja. Neadekvatne dimenzije mogu poremetiti pokrete koje krava izvodi prilikom ustajanja odnosno lijeganja. Ovo dovodi do bolnih udara u pregradne elemente, i to najčešće istaknutim dijelovima tijela kao što su stup kralježnice ili kosti kuka. Ovakvi boksovi demotiviraju krave na odmaranje i ležanje, te tim i preživanje životinja. Sve to utječe i na povećano stajanje krava, te njen umor i na kraju smanjenu proizvodnju. Dodatno zbog dužeg kontakta s vlažnim izmetom u hodnicima, životinje su pod većim rizikom od problema s papcima.

Slobodan način držanja mliječnih krava – kako odabrati veličinu ležišta?

Aspekti smještaja i upravljanja na farmi, kao što su tip boksa ili pristup pašnjacima, također mogu imati jak utjecaj na dobrobit muznih krava. Kada govorimo o tipu boksa najčešće se razmatra dužina i širina boksa, vrsta pregrada, tj. njihov oblik i kosina u odnosu na podlogu, položaj vratne zabrane itd.

Što su pokazala njemačka istraživanja?

Utjecaj na udobnost ležanja: Istraživanja su pokazala da čimbenici poput broja krava u usporedbi s boksovima i visine ograda oko vrata utječu na to koliko vremena je potrebno da krave legnu. Brže su lijegale u stajama s većim brojem grla po pojedinačnim boksovima i višim vratnim zabranama. Interesantno je da su gumeni madraci uzrokovali da krave sporije liježu. Također, veći razmak između pregrade i površine za ležanje rezultirao je manjim brojem krava koje leže van ovih boksova.

Utjecaj na čistoću: Određene karakteristike pojedinačnih boksova utječu na učestalost krava s prljavim nogama, bokovima i vimenima. Farme s višim vratnim zabranama imale su manje krava s prljavim nogama, ali gumeni podovi povećali su vjerojatnoću da će krave imati prljave noge. Širi pojedinačni boks i veći broj krava po boksu smanjili su učestalost krava s prljavim bokovima, dok je veći razmak između vratne zabrane i površine za ležanje povećao prljavost. Oni sa gumenim madracima povećali su učestalost krava s prljavim vimenima, ali veće površine za ležanje i više vratne zabrane oko vrata su je smanjile.

Utjecaj na zdravlje životinja: Rezultati pokazuju da korištenje gumenih madraca povećava učestalost s promjenama na koži. Širi boksovi su bili povezani s većim brojem krava koje imaju lezije i otok. Duži i omogućavanje pristupa pašnjaku povećava učestalost šepavosti, dok veći broj krava po boksu i više vratne zabrane smanjuju tu učestalost. Pojava subkliničkog mastitisa bila je veća kada je bilo više prostora između vratne zabrane i ivice ležišta, ali omogućavanje pristupa pašnjaku je smanjilo njegovu učestalost.

Dakle, možemo zaključiti da je vrsta podloge najviše utjecala na zdravlje i ponašanje muznih krava. Duboka prostirka je pozitivno utjrcala na većinu ispitivanih indikatora (npr. trajanje leganja, čistoća krava i promjene na koži) i s toga se može preporučiti za unaprjeđenje dobrobiti muznih krava. Životinja se najbolje osjeća na slamnatoj podlozi tj. u "slamatnom krevetu". Uzgajivači trebaju u skladu sa pasminom, osobinama stada (veličina grla, podijele po kategorijama) i slično dobro prilagoditi pojedinačne boksove potrebama životinja. Odgovarajući pristup ovim pitanjima će zasigurno unaprijediti efektivnost proizvodnje.


Tagovi

Smještaj krava Muzne krave Boks za krave Pojedinačni boksovi Štetni efekti Zdravlje krava Slamnata podloga Madrac za krave


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Doktor znanosti, stručnjak iz sektora stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u međunarodnim projektima iz poljoprivrednog resora. Autor je više od 30 znanstvenih radova i šest knjiga iz sektora proizvodnje mlijeka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]