Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit krava
  • 05.02.2024. 09:00

Slobodan način držanja mliječnih krava – kako odabrati veličinu ležišta?

Muzne krave imaju dobro razvijene socijalne odnose u stadima jer pokušavaju uskladiti svoje ponašanje. Zbog toga je važno osigurati dovoljno mjesta po grlu

Foto: Miljan Erbez
  • 624
  • 78
  • 0

Posljednjih nekoliko godina raste broj gospodarstava na kojima su mliječne krave u slobodnom načinu držanja, što je pozitivno i značajno za unaprjeđenje dobrobiti krava. Više je razloga za to, a tu su svakako: shvaćanje uzgajivača da je potrebno unaprijediti dobrobit, promjena načina muže i potreba da se olakša posao na gospodarstvu.  

Najčešće je to riječ o stajama s boksovima odnosno individualnim ležištima. Muzne krave imaju dobro razvijene socijalne odnose u stadima jer pokušavaju uskladiti svoje ponašanje, npr. ležanje, hranjenje ili stajanje. Zbog toga se preporučuje da se za sve tehnološke aspekte smještaja osigura dovoljno mjesta po grlu, kao što su npr. broj hranidbenih mjesta, broj ležišta, dovoljno mjesta za napajanje, odnosno dovoljan broj pojilica, te dovoljno prostora za kretanje. 

U tablici 1, prikazane su potrebe za goveda simentalske pasmine goveda. 

Tabela 1: Dimenzije različitih dijelova ležišta u slobodnom sustavu držanja za goveda simentalske pasmine 

Oznake: Š – širina ležišta, D1 – dužina ležišta, D2 – dužina spojenih ležišta, V1 – visina stepenice na ulasku u ležište mjerena od poda staje, V2 – visina ležišta od dna ležišta do gornje šipke, L1 – dužina dijela ležište od ulaza u ležište do pregrade, L2 – dužina pregrade.

Razlika u odnosu na vezani sustav držanja je razdvajanje muže, hranidbe i mjesta za odmaranje – ležišta. Dobro prilagođeno individualno ležište daje i komfor kravama, ali i zaštitu. Muža se obavlja u izmuzišta, koja se uglavnom nalaze u odvojenoj prostoriji. Tako se poboljšava higijena mlijeka. U stajama u kojima se koristi robot, muža se vrši u istoj prostoriji, ali je robot dobro osiguran kako s higijenske strane, tako i zbog mogućih fizičkih narušavanja pravilnosti rada. 

Pojašnjenja Tablice 1, a u odnosu na dijelove ležišta, su dana na Slici 1.

Slika 1: Dijelovi ležišta

Hranidba se obavlja na prostoru uz krmni hodnik, koji se najčešće nalazi u sredini staje, odnosno na bočnoj strani objekta. Prostor za ležanje je obično odvojen od onog za hranjenje hodnikom za kretanje i izgnojavanje. Ponekad se pravi hodnik i između zida i prostora u kojem su smještene životinje. Bit držanja krava u slobodnom sustavu je da se omogući kretanje životinja, a posebno u uvjetima gdje krave najveći dio svog života provode unutar staje. 

Od izuzetne važnosti je poznavanje kategorije životinja koje se drže, pasmine goveda i njenih karakteristika prije planiranja i projektiranja staja za njihovo držanje, a pogotovo veličina ležišta kada je u pitanju slobodan sustav s boksovima.

Dvije najvažnije veličine su visina grebena i kosa dužina tijela (Slika 2).

Slika 2: Osnovne mjere tijela goveda za planiranje adekvatnog ležišta

Kad je u pitanju nasuprotno ležište, odnosno kako se često kaže na glava glavi, mjere su nešto manje, s obzirom na to da grlo dobiva prostor za kretanje prilikom ustajanja u ovom ležištu. Na slici 3 prikazana je simulaciju ustajanja krava u takvom prostoru. 

Ležišta (boksovi) su međusobno odvojena i omogućavaju nesmetano odmaranje krava unutar njih. Najbolje je kad se prave u odnosu 1 ležište - 1 krava. U ovim sistemima korisni prostor po kravi treba biti oko 6 m/grlu (zajedno s prostorom za ležanje, hranidbu, kretanje i napajanje). Ukoliko se radi o ekološkoj proizvodnji, krave trebaju imati dodatnih 4,5 m/grlu za ispust.

Slika 3: Nasuprotno ležište, simulacija ustajanja krava

Tu su svakako i drugi elementi ležišta o kojima je neophodno razmisliti i donijeti ispravnu odluku. A to su podloga, prostirka, pozicija u odnosu na otvore na štali itd.

Slobodni način držanja prikladan je za farme s više od 40 muznih grla.


Tagovi

Muzne krave Slobodan način držanja Ležišta Simentalska goveda Farma Boksovi u štali


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Doktor znanosti, stručnjak iz sektora stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u međunarodnim projektima iz poljoprivrednog resora. Autor je više od 30 znanstvenih radova i šest knjiga iz sektora proizvodnje mlijeka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]