Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Križanje životinja
  • 27.04.2019. 18:00

Je li križanje u stočarstvu zaista korisno?

Koncept domaćeg uzgoja stoke s njihovim divljim srodnicima nije nov i općenito nije u potpunosti. Hibridni potencijal može utjecati na buduće generacije i nije nešto što bi se moglo shvatiti olako.

Foto: Pixabay/John_loannidis
  • 851
  • 51
  • 0

Cilj križanja je kombinacija roditelja, koji su po nekoj daljnjoj liniji povezani, kako bi se proizvelo održivo potomstvo. U današnjem stočarstvu, cilj je povećati hibridnu snagu stoke koja se uzgaja u domaćim uvjetima, što se pokazalo izvodljivim u praksi.

Detaljna istraživanja pokazala su da križanje pozitivno utječe na poboljšanje nekoliko proizvodnih osobina, posebice osobina preživljavanja koje su nisko nasljedne, piše Beef2Live

Koncept domaćeg uzgoja stoke s njihovim divljim srodnicima nije nov i općenito nije u potpunosti podržan. Glavni razlog je povećanje hibridne snage potomstva i njihova tendencija da nadmaše pretke.

Jesu li hibridni potomci zaista bolji?

U prirodnom okruženju, hibridni potomci mogu biti vrlo problematični, posebice kada se povećava njihov reproduktivni kapacitet. Primjerice, divlje svinje vrlo su realan i veliki problem.

Domaća svinja sposobna je proizvesti održivo potomstvo kada se pari s nekoliko podvrsta. Ipak, snaga potomstva graniči s agresivnim i ekološki destruktivnim ponašanjem.

Trebalo bi neke vrste divljih životinja zaštititi od hibridizacije s blisko povezanim podvrstama, zato što će hibridi, ponekad, nadmašiti oba roditelja i zapravo smanjiti populaciju izvornih roditelja. Hibridni potencijal može utjecati na buduće generacije i nije nešto što bi se moglo shvatiti olako.

Proizvodnja goveđeg mesa 

Priča o hibridnoj snazi sigurno može naći svoje mjesto i u proizvodnji goveđeg mesa. Ova industrija može ublažiti ekstreme hibridne snage i fokusirati se na dobre strane, a to su prije svega povećana energija teladi, koja poboljšava sposobnost življenja, povećani reproduktivni potencijal, ali i smanjenje troškova proizvodnje, koji su povezani s ovim osobinama.

Pretpostavka od koje se polazi kod križanja goveda zasniva se na tome da se proizvodnja učini produktivnijom i profitabilnijom. Maksimiziranje proizvodnje ide kroz programe rotacijskog uzgoja i omogućava uključivanje dobrih osobina roditelja u novu pasminu. 

Proizvođači sjemena poboljšali su genetičke osobine kroz selekciju za povećanu proizvodnju i to za osobinu rasta i još par drugih osobina. Ipak, niske nasljedne osobine još uvijek zadržavaju svoje prednosti koje su postigle kroz heterozis (poboljšanje biološke kvalitete ili kvantitete u hibridnom potomstvu).


Izvori

Beef2Live


Tagovi

Križanje Stoka Reproduktivnost Potomstvo Otpornost


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P