Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Dvostruke ograde
  • 26.07.2021. 18:00

Javni poziv: 1,4 milijuna kuna za sufinanciranje dvostrukih ograda u uzgoju svinja

Sredstva su bespovratna i namjenska te usmjerena za sufinanciranje poboljšanja uvjeta propisane biosigurnosti kako bi se smanjio rizik od unošenja virusa ASK, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/ alexraths
  • 971
  • 564
  • 0

Objavljen je novi Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje nabavke materijala i sredstava za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima svinja koje se drže na otvorenom za 2021. godinu, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Na raspolaganju je, navode, 1,4 milijuna kuna, a Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2021.

"Sredstva su bespovratna i namjenska, a usmjerena su za sufinanciranje poboljšanja uvjeta propisane biosigurnosti kako bi se učinkovito smanjio rizik od unošenja i širenja afričke svinjske kuge sprječavanjem kontakata domaćih koje se drže na otvorenom s divljim svinjama te ostalim divljim i domaćim životinjama", ističu. 

Pravo podnošenja prijave za dodjelu sredstava sufinanciranja imaju pravne i fizičke osobe koje drže svinje na otvorenom, koje su registrirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja te zadovoljavaju uvjete Javnog poziva. Prijavitelj može ostvariti sufinanciranje do najviše 80 posto od traženog iznosa, a maksimalan iznos sredstava koji se može odobriti je dvadeset tisuća kuna.

Podsjećaju posjednike da se pridržavaju propisa o označavanju, premještanju i prometu životinja, da spriječe kontakt s divljim svinjama te da je zabranjeno pašno držanje i ispuštanje na otvoreni prostor, osim u slučajevima kada se svinje drže u prostoru ograđenom dvostrukom ogradom.

"Prijava uginulih domaćih i divljih svinja je obavezna u svrhu testiranja uzoraka organa kako bi se isključila prisutnost bolesti, a važno je osigurati i neškodljivo zbrinjavanje nusproizvoda nastalih tijekom klanja za vlastite potrebe u skladu s posebnim propisima", napominju iz Ministarstva. 

Na farmama i lovištima je nužno osigurati provedbu biosigurnosnih mjera te pozivaju sve posjednike i lovce da se za sva pitanja obrate u Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail adresu: [email protected] ili na broj telefona 01/6443-540, odnosno da se obrate svojim veterinarima te prijave svako uginuće i pojavu znakova bolesti.

ASK i dalje prijeti: Ovaj mjesec objava Javnog poziva za sufinanciranje dvostrukih ograda

Ovim putem još jednom skreću i pažnju na važnost pretraživanja na ASK svake uginule divlje svinje. Za dojavu o lokaciji uginule koja rezultira pronalaskom i laboratorijskim pretraživanjem lešine, fizička osoba ima pravo na nagradu u iznosu od 100 kuna. Lokacija lešine divlje svinje može se dojaviti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji, lovoovlašteniku na čijem se lovištu lešina nalazi ili na email adresu: [email protected] odnosno na broj telefona 099/4392-507 pri kojem je osigurano dežurstvo izvan radnog vremena.

Obrasce za prijavu na Javni poziv možete pronaći ovdje


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Natječaj Dvostruke ograde Afrička svinjska kuga


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mlado