Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Wagyu govedina
  • 19.06.2020. 07:30
  • Garrel, Njemačka

Japansko Wagyu govedo "teško" nevjerojatnih 50.000 eura

Prodavatelj iz Njemačke je na svom govedu pasmine Wagyu zaradio nevjerojatnih 50.000 eura, a trenutno na farmi uzgaja njih 500. Riječ je o skupocjenoj govedini japanskog podrijetla s dobrim genima i mesom vrhunske kvalitete.

Foto: JumpStory
  • 10.926
  • 288
  • 0

Michael Looschen, zajedno s ocem Karlom-Heinzom vodi poljoprivrednu tvrtku Wagyu Auetal, smještenu u njemačkoj pokrajini Donja Saksonija, u mjestu Garrel. Na farmi uzgajaju goveda pasmine Wagyu, a riječ je o skupocjenom govedu japanskog podrijetla.

Naime, ova je vrsta govedine sve popularnija u Europi jer ima mramorasto prošarano meso i visok udio nezasićenih masnih kiselina te je prepoznato kao izuzetno zdrava namirnica. Za kilogram ovog mesa morat ćete izdvojiti od 400 do čak 600 eura.

Govedina crvene flandrijske pasmine na popisu EU oznaka zemljopisnog porijekla

Na farmi uzgajaju preko 500 goveda te pasmine, a ono što je iznenađujuće je svota novca za koju je 14 mjeseci staro june prodano na aukciji Wagyu.de. Tijek aukcije i ponuđene iznose prokomentirao je prodavač i uzgajivač Looschen za agrarheute.

Prošle godine prodana junica za 40.000 eura

Naime, početna ponuda za ovo govedo koje je uzgajivač nazvao Payoko bila je nešto manja od 10.000 eura, ali na aukciji je ona rasla do nevjerojatnih 50.000 eura za koliko ga je izlicitirao kupac iz Sjeverne Rajne-Vestfalije.

"Prošle godine smo na aukciji prodali njegovu sestru, junicu Pachiko po visokoj cijeni. Slično smo očekivali i za Payoko", kaže Looschen. Tada je za nju jedan uzgajivač ponudio preko 40.000 eura na aukciji tvrtke Masterrind u Bethenu.

Prodali bika za 1,51 milijun dolara - novi svjetski rekord

Svi se pitaju zašto se ova govedina prodaje za tako visoku cijenu? Naime, uzgoj pasmine Wagyu ima tri karakteristike: odlična veličina goveda, mramorast izgled mesa, ali i visok prinos mlijeka.

Porijeklo od legendarnog bika

Genetika koju koristi stočar Michael ispunjava sve zahtjeve za vrhunsku kvalitetu. Naime, na farmi u Garrelu potomci su legendarnog bika Itozuru Doi TF151 od kojeg nasljeđuje već spomenute, dobre karakteristike. 

Odlična mramoriranost mesa (Foto: JumpStory) 

Njegova obitelj uzgaja ovu pasminu od 2012. godine, a započeli su sa samo šest životinja. Životinjama osiguravaju fizičku aktivnost što je ključno za dobro meso, a često im se pušta i glazba za opuštanje. Također, osigurano im je puno stajskog prostora i ispaša svježe trave. Kako otkrivaju, uzgajivači žele povećati proizvodnju na 1.000 goveda do kraja sljedeće godine.

EU govedina uskoro kreće put Japana

Michael i njegov otac Karl-Heinz Looschen već su sada najveći njemački uzgajivači Wagyu pasmine koja potječe iz Japana, a često ju se naziva kobeanska govedina što je netočno.

Naime, samo životinje koje se uzgajaju ili su oteljene u okrugu Kobe nose naziv kobeanska. Slijedom toga, sva je Kobe govedina Wagyu, ali naziv Kobe nosi samo ona koja potječe od japanskog crnog goveda, sorte Tajima. Kompletna se proizvodnja, od samog začeća, teljenja pa do klanja odvija u pokrajini Hyogo, koje je Kobe glavni grad.


Tagovi

Aukcija Njemačka Japansko govedo Wagyu Michael Looschen Wagyu Auetal


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prema svibanjskom izdanju biltena JRC MARS o praćenju usjeva u Europi, vremenski uvjeti tijekom promatranog razdoblja od 1. travnja do 18. svibnja bili su obilježeni velikim prostornim i vremenskim kontrastima, s različitim utjecajima na us... Više [+]