• EU oznaka porijekla
  • 11.11.2019. 16:30
  • Belgija

Govedina crvene flandrijske pasmine na popisu EU oznaka zemljopisnog porijekla

Ove velike, teške životinje s tamnocrvenom bojom dlake poznate su i po tamnocrvenom mesu s vrlo finim vlaknima. Meso crvene pasmine Zapadne Flandrije razlikuje se od ostalih belgijskih govedina po svom punom, jakom okusu.

Foto: Facebook/EU Agriculture: Food & Farming
  • 428
  • 27
  • 0

Europska komisija odobrila je zahtjev za registraciju belgijskog proizvoda "Vlees van het rood ras van Van-Vlaanderen“ u registar zaštićenih oznaka porijekla (ZOP). 

Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen, je govedina crvene pasmine Zapadne Flandrije i predstavlja većinu stoke u toj regiji. Životinje slobodno pasu livadsku travu veći dio godine, dok  zimi dobivaju vrlo raznoliku domaću hranu. 

Ovaj je naziv dopušten samo za svježe meso ženskih životinja između 3,5 i osam godina i volova starih između 2 i 3,5 godina koje pripadaju crvenoj pasmini i koje se uzgajaju u provinciji Zapadna Flandrija.

Ove velike, teške životinje s tamnocrvenom bojom dlake poznate su i po tamnocrvenom mesu s vrlo finim vlaknima. Meso crvene pasmine Zapadne Flandrije razlikuje se od ostalih belgijskih govedina po svom punom, jakom okusu. Taj je okus uglavnom posljedica hranidbe.

Stoci koja odlazi na klanje dano je vrijeme za uzgoj, a krave se i nekoliko puta tele. Teljenje i sisanje doprinose proizvodnji intramuskularnih masti u mesu.

U belgijskoj gastronomiji ova je govedina vrlo cijenjena, a taj kvalitetan proizvod predmet je potražnje u čitavom svijetu. 

Ovo novo ime pridružit će se popisu više od 1.450 već zaštićenih proizvoda - imena dostupnih u DOOR bazi podataka. Za više informacija pogledajte i stranice s pravilima o kvaliteti.


Tagovi

EU Oznaka porijekla Crvena pasmina Govedina Zapadna Flandrija Belgija Gastronomija


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.