Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Schmallenberg virus
  • 17.04.2023. 15:00

Janje sa šest nogu - razlog može biti Schmallenberg virus

Ovca je ojanjila savršeno mlado - jedino je imalo dvije noge viška. Uzrok može biti virus koji je prije desetak godina ozbiljno harao Europom

Foto: Depositphotos/kruwt
  • 966
  • 105
  • 0

Nedavno je u Njemačkoj ojanjeno janje sa šest nogu. Prema tamošnjim medijima, bilo je savršenog zdravlja samo s dvije noge viška. Veterinar nije pronašao nikakva druga ograničenja ili bolesti osim ove malformacije. 

Kako bi se moglo što normalnije ustati i kretati, vlasnik farme je jednu nogu koja visi iz trupa zavezao zavojem. Tako se mlado moglo ustati i samostalno sisati ovcu uz koju je ostalo sve do odbića. 

Šef veterinarske klinike u Leipzigu je čak izrazio mogućnost operacije na životinji. 

Virus otkriven 2011. godine

Smatra se da je uzrok ovoj pojavi Schmallenberg virus (SBV). Prenosi se ubodom insekata, a ako se gravidna životinja zarazi u određenom stadiju graviditeta, potomstvo može pretrpjeti teške malformacije. Virus je prvi put otkriven 2011. u sjeverozapadnoj Njemačkoj, u gradiću Schmallenbergu, a u samo nekoliko mjeseci je zabilježeno više od 700 slučajeva. Budući da nije postojala obaveza prijavljivanja, moguće je da ih je bilo i više. 

Bolest se pojavila i u Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Italiji, Luksemburgu i Velikoj Britaniji, najviše kod ovaca, ali koza te krava. Posljedica bolesti je bila rađanje mrtvog ili teško oštećenog ploda. Do tada je bio poznat samo u Australiji, Aziji i Africi, a kasnije je dokazano da uzrokuje bolest u goveda, ovaca, koza i bizona. 

Neki od simptoma su povišena tjelesna temperatura, proljev, kasni pobačaji i smanjena mliječnost. Zaražena mladunčad uglavnom se rađa mrtva ili ugiba nakon poroda uslijed teških malformacija. 


Tagovi

Schmallenberg virus Malformacije Šest nogu Janje Simptomi Njemačka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo