• Svinjogojci i mljekari
  • 20.11.2016. 10:30

Izvoz svinja u pogonu, mljekari vežu cijenu za EU?

Hrvatski svinjogojci mogu izvoziti žive svinje u EU! Proizvođači mlijeka predlažu da se otkupna cijena mlijeka veže uz EU, što znači da kada cijene padaju u EU tada padaju i u RH, a kada rastu trebaju rasti i kod nas.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 5.292
  • 646
  • 0

Ministar Tomislav Tolušić prošlog je tjedna u Ministarstvu poljoprivrede održao prvu sjednicu Stručnog savjeta za mlijeko, koja je okupila proizvođače, otkupljivače i prerađivače mlijeka.

Na sjednici se raspravljalo o poteškoćama s kojima se suočavaju proizvođači i otkupljivači mlijeka. Kao najveće prepreke dobrom poslovanju izdvojene su: niska otkupna cijena, neregulirano tržište i europski tržišni viškovi kojima je preplavljeno naše tržište.

EU dala zeleno svjetlo - hrvatski svinjogojci mogu izvoziti žive svinje!

U međuvremenu, proizvođači svinja s područja Vukovarsko-srijemske, Karlovačke, Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije napokon mogu izvoziti žive svinje u druge države članice EU.

Do sada to nije bilo moguće jer su bile na snazi mjere kontrole zdravlja životinja zbog klasične svinjske kuge. Temeljem procjene rizika od strane Europske komisije i uzimajući u obzir razvoj trenutačne epidemiološke situacije u Uniji, hrvatskim proizvođačima otvorila se mogućnost stavljanja u promet svinja. Da bi se žive svinje mogle izvoziti iz Hrvatske potrebno je provesti određene dodatne kontrole koje će biti financirane iz Državnog proračuna.

"Pozdravljam odluku Europske komisije koja je konačno dala zeleno svjetlo hrvatskim svinjogojcima za izvoz živih svinja u EU. Sve troškove dodatnih kontrola platit će Ministarstvo poljoprivrede i na taj način maksimalno poduprijeti njihov izvoz", izjavio je ministar Tolušić.

Ministar već krenuo donositi promjene

Proizvođači mlijeka pak predlažu sustavno rješavanje nagomilanih dugogodišnjih problema, revitalizaciju proizvodnje mlijeka, što brže donošenje Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom te jačanje uloge proizvođačkih organizacija. Apeliraju na žurnu reakciju ministra i Ministarstva jer je, kako su istaknuli, neizdrživo raditi i proizvoditi u ovim uvjetima i po ovakvim cijenama.

Trend nestanka mljekara

U Hrvatskoj je u 2015. isporučeno 513 tisuća tona mlijeka, a ova bi godina mogla biti završena s isporukom manjom od 500 tisuća tona. Broj proizvođača također je u stalnom padu i u rujnu ih je bilo svega 7.016, a negativan trend bilježi i stočni fond.

Broj mliječnih krava pao je na 169.864 grla. Pozitivan je jedino podatak o povećanju mjesečne proizvodnje po isporučitelju koji iznosi 5.321 kg, to je na godišnjoj razini rast od gotovo 13%. Otkupna cijena kreće se u rasponu od 2,16 do 2,24 kn/kg.

Otkupnu cijenu mlijeka vezati za EU

Proizvođači mlijeka predlažu da se PDV od 5% na konzumno mlijeko izravno usmjeri proizvođačima mlijeka te da se otkupna cijena mlijeka veže uz Europsku uniju, što znači da kada cijene padaju u EU tada padaju i u Hrvatskoj, a kada rastu trebaju rasti i kod nas.

Također pozivaju na uvođenje interventne mjere u okviru izravnih plaćanja u kojoj će isplata biti po grlu, a ne samo po količini mlijeka. Proizvođači mlijeka također traže izmjene Pravilnika o kakvoći svježeg sirovog mlijeka, te osnivanje Odbor za praćenje provedbe mjera uređenja tržišta u okviru Ministarstva poljoprivrede.

"Sektor mljekarstva svjedoči da su i primarna proizvodnja i prehrambena industrija bile potpuno nespremne za utakmicu na zajedničkom tržištu EU. Moj primarni cilj je zaštititi domaću proizvodnju hrane", izjavio je ministar Tolušić. Mljekari bi se s ministrom trebali opet sastati idući tjedan.

Trebamo konkretne prijedloge

"Samo zajedničkim snagama i pameću možemo preokrenuti negativne trendove no tome svi moramo dati svoj doprinos. Trebaju nam konkretne, provedive i učinkovite mjere s ciljem poboljšanja gospodarskog položaja proizvođača mlijeka na tržištu", zaključio je ministar.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL


Tagovi

Tomislav Tolušić Mlijeko Svinje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priprema je gotova.. a sadnja je u tijeku